«SΟS» για 118.000 συνάνθρωπους μας εξαιτίας του λουκέτου στις Κοινωνικές Δομές

%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%cf%89%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf-1Η κρίση έχει χτυπήσει την καρδιά της Ελλάδας και βρίσκεται στο αποκορύφωμα της.

Έχει «γονατίσει» ουκ ολίγους πολίτες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και ψάχνουν κάπου να ακουμπήσουν για να μπορέσουν να σηκωθούν. Να πάρουν δυνάμεις για να σταθούν στα πόδια τους και να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, κάνοντας το επόμενο βήμα στη ζωή τους.

%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bfΟι Κοινωνικές Δομές,  εδώ και τρεισήμισι χρόνια είναι δίπλα στον πολίτη που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Στον πολίτη που η οικονομική κρίση τον έφερε σε δύσκολη θέση και είναι στο τελευταίο σκαλί της φτώχειας.

Αυτοί, όμως, οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το… πολύτιμο αποκούμπι τους και να… ξεχάσουν το στήριγμα τους, αφού δεν δίνεται παράταση στη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών.

Το κράτος αφήνει ανθρώπους στην τύχη τους

koinoniko-pantopoleio4-1300Στο τέλος του μήνα (31/10) γύρω στις 118.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν χωρίς βοήθεια.

Ο λόγος επειδή δεν θα δοθεί καμιά παράταση στο πρόγραμμα με συνέπεια για περίπου πέντε μήνες οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών να μείνουν στους δρόμους περιμένοντας… να έρθει το νέο ΕΣΠΑ. Χιλιάδες θα αφεθούν στην τύχη τους και το πιο σημαντικό είναι ότι θα μείνουν χωρίς φάρμακα, φαγητό και κάποιο μέρος για να κοιμηθούν λίγο καιρό πριν επισκεφθεί τη χώρα μας ο χειμώνας.

Συν τοις άλλοις πάνω από 800 εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών σε όλη την Ελλάδα θα βρεθούν και αυτοί στους δρόμους ερχόμενοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Σημειώνουμε πάντως πως έχουν δραστηριοποιηθεί αρμόδιοι φορείς σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το λουκέτο των Κοινωνικών Δομών με κάποιο τρόπο.

Η προσφορά των Κοινωνικών Δομών

koinoniko-pantopolio1-1300Εδώ και τρεισήμισι χρόνια πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη μπορούν να βοηθιούνται μέσα από τα διάφορα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών. Πέρα από την υλική προσφέρουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφού στα προγράμματα συμμετέχουν και κοινωνικοί επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα πανελλαδικά έχουν εξυπηρετηθεί 118.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων και στους οποίους παρέχοντες υπηρεσίες, σίτισης, στέγασης και φαρμακευτικής περίθαλψη. Επίσης ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, διαμεσολάβηση και διασύνδεση με φορείς που αφορούν στην υγεία και στην εργασία (ΟΑΕΔ, κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, νοσοκομεία).

Το πρόγραμμα είναι μια σύμπραξη ΜΚΟ και Δήμων και οι Κοινωνικές Δομές εξυπηρετούν δημότες διαφόρων Δήμων. Το υπαλληλικό προσωπικό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 πληρώνονταν από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από το Υπουργείο Εργασίας μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση αφορά μόνο στη μισθοδοσία των εργαζομένων στα προγράμματα. Τα αγαθά που προσφέρονται στους πολίτες έρχονται από διάφορες χορηγίες, τις οποίες αναζητούν οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές. Να σημειωθεί ότι μόνο το 3-5% των Δήμων έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιχορηγούν υλικά στις Δομές.

Στοιχεία  από Σοφία Βαλσάμη