ΣΥΡΙΖΑ: Ολοταχώς προς συρρίκνωση. (άρθρο του κ. Γιάννη Γιαννιού)

giannios-giannhs-mikphΟ ΣΥΡΙΖΑ σε τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστά μεταξύ 17-18%, αρκετές μονάδες λιγότερες από το 35,46% που είχε λάβει στις περασμένες εκλογές. Οι ψηφοφόροι του εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι, έχουν χάσει κάθε ελπίδα και ένας στους τέσσερις δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τον ξαναψηφίσει. Η ΝΔ παρουσιάζει αρκετά υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της που φθάνει στο 81,6%, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται χάνοντας σχεδόν έναν στους τρεις που τον ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, αφού μόνον το 36,8% εξ αυτών δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν αν στηνόταν κάλπες την επόμενη Κυριακή. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προπορεύται κατά πενήντα μονάδες, παρόλο που και η ίδια δεν έχει πείσει τους πολίτες. Το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, το οποίο δείχνει ανάγληφα την απογοήτευση των ψηφοφόρων είναι η απάντησή τους στην ερώτηση “με ποιου πολιτικού τις απόψεις υπάρχει ταύτιση”. Με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, η απάντηση “με κανενός” συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 40%.

Έχουμε επαναλάβει και παλαιότερα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από φωτογραφίες της στιγμής, και δη εκείνες που διενεργούνται εκτός εκλογικής περιόδου σπανίως οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανέστατη, όπως και η αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του. Οι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν, ένιωσαν προδομένοι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να κατακρυμνηστεί. Στην πτώση αυτή βέβαια έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες: οι συνεχείς ανακολουθίες, οι ατέρμονες πολιτικές, η τσάμπα μαγκιά, η άνευ σχεδίου διαπραγμάτευση και κυρίως η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τα πάντα στο δημόσιο βιο ώστε να ηγεμονεύσει για χρόνια. Τρανό παράδειγμα οι τηλεοπτικές άδειες και τα τραγελαφικά που συμβαίνουν με τον εκλεκτό της κυβέρνησης κ. Καλογρίτσα. Η οσμή σκανδάλου είναι πολύ έντονη και ο κόσμος το καταλαβαίνει πλήρως.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν εδώ και έναν χρόνο αποστασιοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ξάφνου όταν τους λες για ΣΥΡΙΖΑ σου λένε δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα. Έχουν διαγράψει μεμιάς όλες τις ελπίδες που τους είχαν δημιουργηθεί και τώρα ψάχνουν τον επόμενο μάγο που θα τους λύσει όλα τα προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί. Ο ψηφοφόρος εξάλλου έχει συνηθήσει να νιώθει προδομένος και απογοητευμένος αλλά δεν έχει λάβει το μάθημά του και συνεχίζει να διαιωνίζει τις λάθος επιλογές του. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Σεπτέμβρη πήγαν στις κάλπες όντας πλήρως πληροφορημένοι και υποψιασμένοι. Ήξεραν ότι ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του ξέχασαν όσα υποσχέθηκαν την παραμονή των εκλογών του Ιανουαρίου και έψαξαν άρον άρον παρηγοριά και στήριξη στην αγκάλη των δανειστών. Ήξεραν ότι από τη στιγμή που απέτυχε ο κυβερνητικός εκβιασμός στους εταίρους, ο Πρωθυπουργός θα ξεχνούσε όσα υποσχόταν και θα εφάρμοζε μέχρι κεραίας όσα ήθελαν οι δανειστές.

Από την ελπίδα φτάσαμε να είμαστε μια χώρα που διαλύεται στα χέρια μια ομάδας ανθρώπων που τα βάζει με όλους και με όλα και φροντίζει να εμπλέκεται διαρκώς σε εικονικές μάχες ανεβάζοντας τον λαϊκισμό και τον διχασμό στα ύψη. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει όλα τα φόντα να αντιστρέψει την κατάσταση. Όταν όμως μέσα σε μόλις έναν χρόνο οι απώλειες υπερβαίνουν τα ποσοστό της εκλογικής νίκης, τότε πιθανότερη είναι η καταστροφή από την αντιστροφή. Και ακόμα πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ξανά ένα κόμμα του 4-5% παρά ένα κόμμα που θα κυριαρχίσει για χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ