Βροχή από e-κατασχέσεις από την Εφορία, για ληξιπρόθεσμα χρέη

  • Βροχή από e-κατασχέσεις από την Εφορία

«Με ρυθμό πολυβόλου» φεύγουν από τις Εφορίες τα κατασχετήρια για τους οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και οι οποίοι αγνόησαν τις ειδοποιήσεις για εξόφληση των χρεών ή ένταξή τους σε ρύθμιση.

 

Σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα στέλνουν στις τράπεζες πάνω από 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για πελάτες τους με κόκκινες οφειλές στο Δημόσιο ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση κατάσχεσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων κυρίως για μεγαλοοφειλέτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει εναντίον 755.806 οφειλετών τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Τα στοιχεία
Ειδικότερα από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης προκύπτει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου:

• περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

• σε 755.806 οφειλέτες ή στο 50,65% των οφειλετών έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων

• σε 1.492.088 οφειλέτες μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.

Η Εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητο ακόμα και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία
Η Εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητο ακόμα και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία

• 4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και οι συνολικές τους οφειλές αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 50% του ΑΕΠ.

• οι εκτελέσεις κατασχέσεων εντάθηκαν τον Ιούνιο και έφτασαν τις 30.000 που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας το κυνηγητό των φορολογουμένων που έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και μάλιστα το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία νέα αυτόματο και με συνοπτικές διαδικασίες σύστημα κατασχέσεων και πλειστηριασμών και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ίδια ώρα σε επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επισημαίνει ότι «οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανέρχεται στα 530 ευρώ ανά λογαριασμό. Από τις 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκ. ευρώ, από τα συνολικά 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζητούν τη θέσπιση του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων, ως δύο προαπαιτούμενα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέτρο

Βροχή από e-κατασχέσεις από την Εφορία

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν την κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων ως το πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς γίνεται με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προβλέπει ότι τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ αποστέλλουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε όλες τις τράπεζες με την εντολή να δεσμευτούν τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του οφειλόμενου ποσού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι στον λογαριασμό υπάρχουν καταθέσεις.

Η κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη αυτομάτως να ελέγξει τα αρχεία της και να δεσμεύσει οτιδήποτε έχει στην κατοχή του ο πολίτης το αργότερο μέσα σε δυο ημέρες. Η κατάσχεση ολοκληρώνεται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ποια ποσά και από πού μπορούν να κατασχεθούν από την Εφορία

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

• Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

• Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

• Το 25% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

• Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

• Εως το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

• Έως το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)

• Εως το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών γίνονται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη και πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων, δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών αν πρόκειται για μισθούς, ή των ασφαλιστικών ταμείων αν πρόκειται για συντάξεις ή άλλες παροχές, ή στα χέρια των ενοικιαστών αν πρόκειται για ενοίκια, ή στα χέρια των αγοραστών αν πρόκειται για ποσά από πωλήσεις κ.λπ.).

Επίσης η Εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητο ακόμα και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, αυτοκίνητο, σκάφος ή οποιουδήποτε άλλου είδους κινητό περιουσιακό στοιχείο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα, ή εισοδήματα, ή κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Κοινοποίηση
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η Φορολογική Διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και των συσσωρευμένων τόκων υπερημερίας και προστίμων και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ