To σπάνιο μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν πήραν οι αθλήτριες που βοήθησαν η μια την άλλη να τερματίσουν

Eκατοντάδες μετάλλια δόθηκαν σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Michael Phelps κατάφερε να καταρρίψει ακόμα και αρχαιοελληνικά ρεκόρ, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι οι ιδιαίτεροι αθλητές, που μόνο με τη παρουσία τους κατάφεραν να δώσουν ξεχωριστή αξία στους αγώνες.

Πέρα από τα χρυσά, ασημένια, χάλκινα μετάλλια, υπάρχει και ένα ακόμα μετάλλιο, που έχει απονεμηθεί μόλις 17 φορές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για το μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν, που πήρε το όνομα του από τον «πατέρα» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και απονέμεται στους αθλητές που δείχνουν στοιχεία ευγενούς άμιλλας και αποθεώνουν το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Ποιοι ήταν οι τυχεροί που έλαβαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου αυτή τη σπάνια διάκριση; Είναι η Nikki Ηamblin από τη Νέα Ζηλανδία και η Abbey D`Agostino από την Αμερική, δυο αθλήτριες του στίβου των 5.000 μέτρων, που βοήθησαν η μια την άλλη να τερματίσουν, ύστερα από μια σύγκρουση που είχαν στο μέσο της διαδρομής.

Όλα ξεκίνησαν όταν η D`Agostino έσπρωξε κατά λάθος τη Hamblin, ενώ υπολείπονταν 2.000 μέτρα για το τερματισμό: «Ήμουν κάτω και σκεφτόμουν «Τι συμβαίνει; Γιατί έπεσα; Ξαφνικά, ένα χέρι με ακουμπά στον ώμο σαν να μου λέει «άντε σήκω να τερματίσουμε» και εγώ σκέφτηκα «Ναι, ναι, έχεις δίκιο. Αυτό είναι η Ολυμπιάδα, πρέπει να τερματίσουμε«, δήλωσε η Hamblin. Aξίζει να τονίσουμε πως η D`Agostino από τη σύγκρουση με την Hamblin τραυμάτισε σοβαρά τον αστράγαλο της, αλλά η Hamblin την βοήθησε με τη σειρά της να φτάσει ως το τέλος.

Παρά το γεγονός ότι και οι δυο αθλήτριες δεν κατάφεραν να σημειώσουν την απαιτούμενη επίδοση για να προκριθούν στα προκριματικά, τελικά και οι δυο συμπεριλήφθηκαν στο τελικό του αγωνίσματος που έγινε τη περασμένη Παρασκευή. Η D`Agostino λόγω του τραυματισμού της δεν κατάφερε να λάβει μέρος, αλλά μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε ποια ενθάρρυνε…