Κρύβει παγίδες το Ε9 – Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Οσοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις με τα ποσά του φόρου που αναγράφονται στο αρχικ

Εξονυχιστικό έλεγχο στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου στους ατομικούς λογαριασμούς στο Taxisnet θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να διαπιστώσουν ότι ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς τυχόν λάθη, κενά και παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων Ε9 μπορεί να έχουν φουσκώσει το ποσό του φόρου μέχρι και 100%.

Οσοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις με τα ποσά του φόρου που αναγράφονται στο αρχικό εκκαθαριστικό. Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε διόρθωση των στοιχείων υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση και να αποφύγουν τον φόρο-καπέλο.

Αν με βάση την τροποποιητική δήλωση προκύψει έξτρα φόρος ή επιστροφή φόρου μέχρι 300 ευρώ ή το ίδιο ποσό του φόρου, η νέα εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν απευθείας το νέο σημείωμα. Η διαφορά θα προστεθεί ή θα αφαιρεθεί ανάλογα από τις επόμενες δόσεις.

Σε περίπτωση που λόγω των διορθώσεων προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να λάβουν νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να προσέλθουν στην Εφορία και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των νέων στοιχείων.

Τα σημαντικότερα λάθη που κοστίζουν ακριβά είναι τα παρακάτω:

•  Μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος.

•  Μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας.

•  Μη συμπλήρωση του αριθμού του ορόφου.

•  Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου.

•  Λάθη στο έτος γέννησης του επικαρπωτή.

•  Μη συμπλήρωση του κωδικού για τα ημιτελή κτίσματα.

•  Λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων.

•  Δήλωση χώρων αποθηκών ως επαγγελματικών χώρων.

•  Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα.

•  Μη συμπλήρωση της σχετικής στήλης για την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκεται σε αγροτεμάχιο.

•  Κενό ή λανθασμένη συμπλήρωση στα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου.

Στον φετινό ΕΝΦΙΑ υπάρχουν ανατροπές που αλλάζουν τον λογαριασμό του φόρου για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι έως και 200% συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

Επίσης, καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον φόρο για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%. Οι νέοι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ το τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ το τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ το τ.μ. από 9 ευρώ το τ.μ. που ήταν το 2015. Τέλος μειώθηκαν έως 30% οι αντικειμενικές αξίες για κατοικίες εντός σχεδίου πόλης.

Ο λογαριασμός: Κερδισμένοι 34 στους 100 ιδιοκτήτες

Με βάση τις αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ πάνω από 2,4 εκατ. ιδιοκτήτες (περίπου 34%) ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα, κατοικία σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.650 ευρώ το τ.μ. και η οποία με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών έπεσε στα 2.250 ευρώ το τ.μ., θα έχει μείωση φόρου πάνω από 20% καθώς πέφτει ο συντελεστής του κύριου ΕΝΦΙΑ. Πάνω από 2,5 εκατ. (πάνω από 35%) θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι, καθώς ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τ.μ. που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών.

Ετσι σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ το τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Ετσι, όπου η αντικειμενική μειώθηκε από 1.500 σε 1.250 ευρώ το τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Στον αντίποδα, κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της αύξησης των συντελεστών στα οικόπεδα πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες (περίπου 21%) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που κυμαίνεται από 1 λεπτό έως 10 ευρώ, πάνω από 420.000 (6%) θα πληρώσουν επιπλέον 10-50 ευρώ και πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες (κάτι πάνω από 3%) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ