Χρυσή Ολυμπιονίκης η Άννα Κορακάκη – «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη»

Χρυσή Ολυμπιονίκης η Άννα Κορακάκη - «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη»

Η πρώτη ελληνίδα με δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Έναν πραγματικό άθλο πέτυχε η Αννα Κορακάκη που στην πρώτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό στον τελικό της σκοποβολής των 25 μέτρων.

 

Η 19άχρονη πρωταθλήτρια πριν από μερικές ημέρες είχε κατακτήσει το χάλκινο στο αεροβόλο 10 μέτρων, επιτυχία που δεν έχει επαναληφθεί από κανέναν άλλο Έλληνα αθλητή (δύο Ολυμπιακά μετάλλια στους σύγχρονους Αγώνες).

Πανευτυχής μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της η Άννα Κορακάκη, εξέφρασε την ελπίδα της, η επιτυχία της να αποτελέσει έναυσμα για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την σκοποβολή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

«Δεν μπορώ να το περιγράψω, δεν βρίσκω λόγια. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ελπίζω τα δύο μετάλλια να είναι το έναυσμα για τα νέα παιδιά να έλθουν στο σκοπευτήριο. Δεν γνώριζα ότι είμαι η μοναδική Ελληνίδα που έχει δύο μετάλλια στους ίδιους αγώνες.

Τώρα που το μαθαίνω είμαι ακόμα πιο χαρούμενη. Ο πατέρας μου ήταν κι αυτός πρωταθλητής κι ήταν εκείνος που με μύησε στα μυστικά της σκοποβολής. Τα προκριματικά ήταν ρώσικη ρουλέτα και ο ημιτελικός δύσκολος. Οταν ήλθε το μετάλλιο απελευθερώθηκα και ήλθε το χρυσό.

Εκλαψα παρότι ήμουν αποφασισμένη να συγκρατηθώ. Στο μυαλό μου ήλθαν πολλά πράγματα, όπως τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα με τον πατέρα μου μέχρι να φτάσουμε ως εδώ. Ακούω πάντα τον πατέρα μου, αφού έχει αποδειχθεί ότι όποτε δεν το κάνω τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η παρότρυνσή μου στα νέα παιδιά είναι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, είπε: «Ηταν σημαντικό ότι καταφέραμε να πείσουμε ανθρώπους να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά και κατάφεραν να μας κάνουν υπερήφανους. Θα έλθουν κι άλλα μετάλλια. Ηδη ξεπεράσαμε τις επιδόσεις μας στο Πεκίνο και το Λονδίνο και κοιτάμε μπροστά.

Ξέρουμε ότι ο Πετρούνιας είναι ο καλύτερος στον κόσμο, η κωπηλασία έχει τις δυνατότητες να φέρει μετάλλια, στην ιστιοπλοϊα έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά. Εχουμε πολλές πιθανότητες να πάρουμε κι άλλα μετάλλια, πριν ακόμα ξεκινήσει ο στίβος, όπου κι εκεί περιμένουμε πολλά».

Η Κορακάκη ήταν εντυπωσιακή στα ημιτελικά και με 19 πόντους πέρασε ως πρώτη στον μεγάλο τελικό εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή το μετάλλιο.

Αντίπαλος της εκεί ήταν η Γερμανίδα, Μόνικα Καρς, η οποία ενώ στην αρχή δεν μπόρεσε να ακολουθήσει σε ευστοχία την Ελληνίδα (6-0), στη συνέχεια, η αναμέτρηση έγινε… ντέρμπι.

Η Γερμανίδα μειίωσε σταδιακά σε 6-2, 6-4 και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 6-6 την Ελληνίδα σε ένα σημείο που έμοιαζε να χάνει την ψυχραιμία της.

Η τελευταία σειρά των βολών ανέδειξε την Ελληνίδα νικήτρια με 4-3 και ήταν αυτή που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο με συνολικό σκορ 8-6.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελβετή Χάιντι Γκέρμπερ που νίκησε 8-4 την Κινέζα Ζανγκ στην αναμέτρηση για την 3η θέση.

Η τελική κατάταξη:
1. Αννα Κορακάκη (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Μόνικα Καρς (Γερμανία)
3. Χάιντι Γκέρμπερ (Ελβετία)
4. Τζινγτζινγκ Ζανγκ (Κίνα)
5. Εκατερίνα Κορσούνοβα (Ρωσία)
6. Νίνο Σαλουκβάτζε (Γεωργία)
7. Σουκ Γιονγκ Τζο (Βόρεια Κορέα)
8. Αντοανέτα Μπονέβα (Βουλγαρία)

Η 19χρονη πρωταθλήτρια της σκοποβολής προκρίθηκε στον τελικό στο Πιστόλι 25 μέτρων κι έτσι διεκδίκησε το χρυσό μετάλλιο με αντίπαλο τη γερμανίδα Μόνικα Καρς.

Προηγουμένως η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Ρίο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι προκρίθηκε στον ημιτελικό των 25μ. πιστόλι με την δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από 60 βολές (στόχο ακριβείας & στόχο ταχείας βολής).

Η αθλήτρια του Ωρίωνα με συνολικά 584 βαθμούς (100, 99, 98 & 93, 94, 100) κατετάγη δεύτερη στα προκριματικά και θα είναι παρούσα στον ημιτελικό που θα γίνει στις 21:30.

Την πρώτη θέση στα προκριματικά πήρε η Κινέζα Γινγκγινγκ Ζάνγκ με 592 βαθμούς.