Σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, εάν δεν τις γνωρίζαμε…

  • k9-15

Δεν ήξερες πως χρώσταγες στην εφορία και για αυτό δεν πλήρωσες;

Δεν πειράζει, γιατί, βάσει της απόφασης που εκδόθηκε με Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις για οφειλές, όσοι δεν τα τακτοποίησαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Η γνωμοδότηση αυτή αναφέρεται στη δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.:

  1. βεβαιωμένων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί («ταμειακά») έως την 31η.12.2013, ώστε να απαλλαγούν από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για λόγους ανωτέρας βίας
  2. της μη γνώσης οφειλής (ως λόγου ανωτέρας βίας)

Ειδικότερα έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

  1. είναι δυνατή η χορήγηση απαλλαγής, για οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων μέχρι και την 31-12-2013, από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον συνέτρεξε κατά την κρίση της Διοίκησης, λόγος ανωτέρας βίας.
  2. η έλλειψη γνώσης της οφειλής που οφείλεται καθαρά σε υποκειμενική συμπεριφορά των οργάνων του Δημοσίου ή του οφειλέτη (παράδειγμα, μη αποστολή της ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη ή ελάχιστη, έστω, αμέλεια αυτού), δεν συνιστά λόγο για την απαλλαγή της από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.

Αντιθέτως, η μη γνώση της οφειλής, συνιστά λόγο απαλλαγής κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., εφόσον οφείλεται σε ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο δεν ήταν δυνατό να προληφθεί ή να αποτραπεί ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης (ανωτέρα βία), εξαιτίας του οποίου δεν πληρώθηκε εμπρόθεσμα η οφειλή. Επομένως, εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή της οφειλής έχει ως αιτία την έλλειψη της γνώσης της, η οποία οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας, επιτρέπεται η χορήγηση της ως άνω απαλλαγής.