Ενθουσίασε ο βραβευμένος μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η πασχαλινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με το περίφημο «Στάμπατ Μάτερ» του Ροσσίνι στο θέατρο Παλλάς.

Η καλή προετοιμασία από τον Ελευθέριο Καλκάνη ως Αρχιμουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων (αλλά και Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου της Αγίας Βαρβάραςσφράγισαν την σπουδαία παράσταση. Ηταν αναμενόμενο το εξαιρετικό αποτέλεσμα της συναυλίας μετά από τις άρτιες πρόβες του έργου, με τους θαυμάσιους σολίστες, και τους σπουδαίους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό την έμπειρη μπαγκέτα του Ελευθέριου Καλκάνη.

Ο γνωστός σε όλη την Ελλάδα μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης αναδεικνύει τις μελωδίες και τα µοτίβα του έργου μέσα από τέμπο ακρίβειας αλλού καντάμπιλε που τόσο είναι απαραίτητα στο ιταλικό «μπελ-κάντο» και αλλού βγαζοντας τα φημισμένα  κρεσέντο του Ροσσίνι. Οι σολίστες, Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος), μουσικά και  ερμηνευτικά ήταν όλοι καταπληκτικοί.

Η σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τους Σολίστ πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιούργησαν ένα μεγάλο σχήμα, μία φανταστική μουσική πανδαισία, προσφορά στους Δημότες της Αθήνας.

Ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και έλαβε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς επίσης και τα διπλώματα Σύνθεσης, Βιολοντσέλου και Πιάνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμα διεύθυνσης Συμφωνικής Oρχήστρας και Xορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας τους Aκαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of science και Master of arts αντίστοιχα. Συνεργάστηκε στενά με τούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου κ.α.
Tον Ιούνιο του 2007 ενορχήστρωσε για την Boston Pops Orchestra. Έχει κλιθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιμεληθεί προγράμματα με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ.

Ως Διευθυντής Ορχήστρας έχει διευθύνει όπερες, οπερέτες, λειτουργίες, ορατόρια, ορχήστρες μουσικής δωματίου, παραστάσεις έντεχνης ελληνικής μουσικής, μιούζικαλ και βεβαίως έργα για συμφωνική ορχήστρα του διεθνούς ρεπερτορίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έχει γράψει συμφωνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, όπερα, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για όργανα σόλο, έργα για μικρά μουσικά σύνολα καθώς και μουσική για σύγχρονο χορό, θέατρο και κινηματογράφο.

Από το 1995 έως σήμεραο κ. Ελευθέριος Καλκάνης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας.