Το Ιστορικό Μυθιστόρημα «Τραπεζούντα , το διαμάντι της Ανατολής», στο “ΦΑΡΟ”

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», παρουσίασε το Ιστορικό Μυθιστόρημα «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής», του κ. Θοδωρή Δεύτου, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στην φιλόξενη αίθουσά του.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σοφία Σαββίδου αφού χαιρέτησε τους καλεσμένους τόνισε μεταξύ άλλων «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ο σύλλογος προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να συνεχίζει το σημαντικό και αξιόλογο έργο του.

Στη σημερινή εποχή με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες , την εποχή με τις συνεχείς προκλήσεις, εμείς είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε. Κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε και το χρέος που μας βαραίνει, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε τις ρίζες μας γερές.»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Συγγραφέας κ.Θ.Δεύτος είναι συστηματικός μελετητής της ιστορίας και εμπνέεται από μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν αυτόν τον τόπο, μ’ ένα τρόπο ιδιαίτερα σκληρό.

Ακολούθησε η Παρουσίαση του Βιβλίου από τον κ. Κυριάκο Σαχανίδη , Συγγραφέα και Ποιητή της ποντιακή διαλέκτου και την κ. Φωτεινή Μουρδουκούτα, Εκπαιδευτικό – Φιλόλογο, όπου ο καθένας μίλησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Τέλος το λόγο είχε ο ίδιος ο Συγγραφέας, λέγοντας ότι το πέμπτο του αυτό βιβλίο πραγματεύεται το ποντιακό ζήτημα και στόχος του είναι να μάθουν οι Πανέλληνες σωστά την ιστορία…. έστω και μέσα από ένα μυθιστόρημα!

Η παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου, του Δημάρχου κ.Γ.Καπλάνη, των εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και άλλων φορέων γέμισε την αίθουσα και δημιούργησε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Το κοινό παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις Εισηγήσεις, τις Αφηγήσεις καθώς και τα χορευτικά από το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου, που παρουσίασαν χορούς της Τραπεζούντας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Συγγραφέας προσυπόγραψε τα βιβλία που αγόρασαν οι καλεσμένοι και έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι και γεμάτοι γνώσεις για τους προγόνους.