Καταρρέει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών

Με άμεση κατάρρευση απειλείται πλέον το σύστημα των «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών που έχουν οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των ακινήτων (και στις οποίες στηρίζονται και τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα γνωστοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο), καθώς χθες απασχόλησε ξανά το «καυτό» αυτό ζήτημα την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού εξέπνευσε -χωρίς να συμμορφωθεί η πολιτεία- η 6μηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των πραγμάτων (εμπορικών).

Η έκδοση δυσμενούς για το Δημόσιο απόφασης (που θα ακυρώνει την παράλειψη αναπροσαρμογής τους από το 2007!) πρέπει να θεωρείται «μονόδρομος», καθώς στη χθεσινή δίκη φάνηκε ότι η πολιτεία όχι μόνο αγνόησε στην πράξη το «τελεσίγραφο» του ΣτΕ, αλλά και ότι σχεδιάζει να γίνουν οι αλλαγές το 2017 (!), όταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί μία ολόκληρη 10ετία υπερφορολόγησης, μολονότι ο νόμος επιβάλλει τον ανά 2ετία ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Προβληματισμός

Το δικαστήριο θα προβληματιστεί έντονα για το αν θα ακυρώσει την παράνομη παράλειψη από το 2013 ή για το μέλλον όταν θα εκδώσει τη σχετική απόφασή του σε 1-2 μήνες. Κι αυτό γιατί θα προκύψουν αναμφίβολα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για προϋπολογισθέντα έσοδα και «μπαράζ» προσφυγών για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων κ.λπ.

Χθες το Δημόσιο, αφού ζήτησε αρχικά αναβολή της δίκης (αίτημα που απέρριψε η Ολομέλεια), επανέλαβε περίπου τις ίδιες δικαιολογίες, που είχαν όμως αποκρουστεί ως αβάσιμες ομόφωνα από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο, εμπλουτίζοντάς τες με το επιχείρημα ότι μεσολάβησαν έκτοτε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δύο βουλευτικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα.

Πολίτες σε ουρά τράπεζας για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Τα φετινά έσοδα έχουν υπολογιστεί στα 2,65 δισ. ευρώ

Ζήτησε μάλιστα από το ΣτΕ να δώσει νέα παράταση για 1 χρόνο (μέχρι το επόμενο φθινόπωρο), αφού υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για αναπροσαρμογή από το 2017 (που είχε πάντως προβλεφθεί αρχικά από το 2012 χωρίς να εκτελεστεί).

Η εκπρόσωπος του Δημοσίου επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι πολίτες προτρέπονται ήδη να προσβάλουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο (αφού από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος).

Οι ιδιοκτήτες

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών αντέκρουσαν με οργή το αίτημα, τονίζοντας ότι εδώ και 11 μήνες η πολιτεία αδράνησε πλήρως, δεν έκανε επί χρόνια απολύτως τίποτα για τις αντικειμενικές αξίες και τώρα, με προσχηματικά επιχειρήματα, θέλει να συνεχίσει να παρανομεί.

Στο «τελεσίγραφο» που έθεσε το ΣτΕ με την απόφαση 4003/14 και την 6μηνη προθεσμία, αποκρούοντας όλες τις δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν (φόρτος εργασίας, μικρό, ανεπαρκές και επισφαλές δείγμα αγοραπωλησίας ακινήτων, αβεβαιότητα συγκρίσεων κ.λπ.), υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση αναπροσαρμογής «δεν μπορεί να αποβεί, πάντως, σε βάρος των φορολογουμένων, ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών, βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες τιμές».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ