ΙΚΑ: Έως 30 Σεπτεμβρίου για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Παράθυρο τελευταίας ευκαιρίας ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα ποσά είτε λόγω των capital controls είτε επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ρύθμιση άνοιξε το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές του «Ε.Τ.», εκτός ρύθμισης λόγω των capital controls αλλά και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 12.000 οφειλέτες του ΙΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός όσων έχουν χάσει τη ρύθμιση είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αν λάβει κανείς υπόψη ότι και στον ΟΑΕΕ από ένα πλήθος 100.000 οφειλετών ένα ποσοστό της τάξης του 10% έχει μείνει πίσω στις πληρωμές.

Το παράθυρο που άνοιξε το ΙΚΑ αφορά μόνον όσους είχαν ρύθμιση και την έχασαν και όχι την παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία έληξε στο τέλος Ιουλίου.

Ετσι, οι οφειλέτες του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ που έχασαν τη ρύθμιση θα μπορέσουν να συνεχίσουν εφόσον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καταβάλουν τα χρωστούμενα των προηγούμενων δόσεων και μαζί την τρέχουσα δόση του Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι ένας οφειλέτης που είχε κάνει ρύθμιση με το νόμο 4321 για χρέος 30.000 ευρώ με εξόφληση σε 100 δόσεις και δεν πλήρωσε τους μήνες Ιούλιο ή και Αύγουστο δεν θα χάσει τη ρύθμιση αν καταβάλει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 3 δόσεις μαζί (του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου) σε μία πληρωμή. Αν έχει μηναία δόση 339,43 ευρώ θα πρέπει, δηλαδή, να πληρώσει στο τέλος Σεπτεμβρίου μια «υπερ-δόση» των 1.018,29 ευρώ, ώστε να πάρει ξανά το εισιτήριο και να συνεχίσει τη ρύθμιση.
Ενας οφειλέτης που ρύθμισε χρέος 18.000 ευρώ σε 72 δόσεις και δεν πλήρωσε 3 μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) θα πρέπει να καταβάλει στις 30 Σεπτεμβρίου την «υπερ-δόση» για τους 3 καθυστερούμενους μήνες + τη δόση του Σεπτεμβρίου. Αν η μηνιαία του δόση είναι 273,48 ευρώ, τότε θα πρέπει να πληρώσει 820,44 ευρώ ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να μη βγει οριστικά εκτός ρύθμισης.
Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της οφειλής τόσο ακριβότερο είναι και το «εισιτήριο» επανένταξης στη ρύθμιση. Ετσι, για οφειλέτη που ρύθμισε 50.000 ευρώ σε 100 δόσεις και δεν πλήρωσε το ποσό των 622,29 ευρώ για δύο μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο), το εισιτήριο επανένταξης στη ρύθμιση θα κοστίσει 1.244,58 ευρώ που είναι οι καθυστερούμενες δόσεις των δύο μηνών και άλλα 622,29 ευρώ επιπλέον από την τρέχουσα δόση του Σεπτεμβρίου. Συνολικά δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει 1.886,87 ευρώ, αλλιώς θα μείνει οριστικά εκτός ρύθμισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια (αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και αδυναμία συναλλαγών λόγω μη έκδοσης πιστοποιητικού ενημερότητας).

Για να επανενταχθούν στη ρύθμιση όσοι βγήκαν εκτός νόμου θα πρέπει πρώτα να επισκεφθούν τα κατά τόπους κέντρα πληρωμής των δόσεων της ρύθμισης είτε του ΙΚΑ είτε του ΚΕΑΟ και να ζητήσουν να ανοίξει η καρτέλα της ηλεκτρονικής πληρωμής ώστε να καταβάλουν το ποσό.

Προσοχή χρειάζεται επίσης και στο ακριβές ποσό που ζητείται σε κάθε δόση, γιατί πολλοί οφειλέτες την «πάτησαν» και έμειναν εκτός ρύθμισης, όχι επειδή δεν έβαλαν τα χρήματα, αλλά διότι μαζί με τη δόση υπήρξαν και προσαυξήσεις τις οποίες δεν πλήρωσαν ή, το αντίθετο, πλήρωσαν τις προσαυξήσεις και άφησαν πίσω τη δόση.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

πηγή:etypos