Πάμε για εκλογές ξανά και σύντομα;

Τσίπρας: ”Υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου”

Σαφείς αιχμές εναντίον της Αριστερής Πλατφόρμας άφησε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του χωρίς, όμως, να διευκρινίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
«Ο δύσκολος δρόμος της συμφωνίας έφθασε στο τέλος του. Αισθάνομαι την ανάγκη να θέσω στη δική σας κρίση όσα έπραξα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει τη συμφωνία που επιθυμούσε. Παρόλα αυτά, δεν ανέλαβε την ευθύνη αυτής της αποτυχίας αλλά προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «δεν αντιμετωπίσαμε και την αντίδραση που υπολογίσαμε».
«Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει…Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, δίνοντας τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το «μπαλάκι» στον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα «πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός».

«Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια και τη σκληρότητα που αυτά συνεπάγονται. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:  «Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη και περήφανος για όσα πετύχαμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης είναι 20η Σεπτεμβρίου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και να του καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησής του, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και το διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο.Ο κ. Τσίπρας  ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. 

Στην σύντομο διάλογο που είχαν ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές” και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πως μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.

πηγή:e-typos.com