Και ιδιώτες στο διαγωνισμό για την καθαριότητα των γραφείων της Περιφέρειας

Σε  «συνεργεία» που κατάγγελνε προεκλογικά η καθαριότητα στα γραφεία της Περιφέρειας επί Δούρου

Αντί να ζητήσει την  έγκριση προσλήψεων συμβασιούχων για τον καθαρισμό , όπως απαιτούσε η παρατάξη του ΣΥΡΙΖΑ , στο Περιφερειακό Συμβούλιο , όταν ήταν αντιπολίτευση,  τώρα που ασκεί τη διοίκηση με τη Ρένα Δούρου , στην ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής , αναθέτει την καθαριότητα σε ιδιώτες .

Αν και δηλώνει ότι επιθυμεί τις εργασίες καθαριότητας στα κτίρια της Περιφέρειας να το αναλάβει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ,εντούτοις παραδέχεται ότι  στο διαγωνισμό που δρομολογεί μπορούν να συμμετέχουν και ιδιωτικά συνεργεία  και να τον …κερδίσουν.

Στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , όπου αποφασίστηκε η έγκριση σκοπιμότητας για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των κτιρίων στέγασης γραφείων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κεντρικού Τομέα, κόστους 60.000 Ευρώ, ασκήθηκε κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης .

Τασούλη

Η εισήγηση έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη Ελισάβετ Τασούλη η οποία τόνισε ότι βασικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής είναι να βρεθεί άμεσα λύση με το πρόβλημα καθαριότητας των διευθύνσεων. Και αυτό επειδή όπως είπε, αυτή τη στιγμή «στους χώρους αυτούς καθημερινό φαινόμενο είναι η βρώμα, αφού από το 2011 δεν έχει υπάρξει τακτική καθαριότητα».

Αφού παρατήρησε λοιπόν η σωστή και οριστική λύση στο πρόβλημα θα είναι η πρόσληψη καθαριστριών για τις διευθύνσεις, η αντιπεριφεριάρχης ανέφερε ότι μέχρι να προχωρήσει μια τέτοια λύση, θα αποδεχτεί και την προσωρινή λύση ενός συνεργείο καθαρισμού, μέσω ενός διαγωνισμού.

Όσον αφορά δε τις ΚΟΙΝΣΕΠ, για τις οποίες γίνεται αναφορά στην εισήγηση, η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι θα μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να αναλάβουν το έργο του καθαρισμού των κτιρίων, ενώ επισήμανε ότι στους συνεταιρισμούς αυτούς συμμετέχουν ΑμεΑ και θα είναι επομένως καλό για τα άτομα αυτά να ενταχθούν με τον τρόπο αυτό.

Χαρδαλιάς

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η εισήγηση της διοίκησης «είναι τόσο ειλικρινής που κινδυνεύετε να εκτεθείτε», εξηγώντας ότι αν έχει τη σκέψη μέσα από διαδικασίες πρόχειρου διαγωνισμού ουσιαστικά το κομμάτι αυτό να δοθεί σε ΚΟΙΝΣΕΠ, θα πρέπει να το πει.

Πρόσθεσε επίσης ότι με αυτό που κάνει, η Περιφερειακή Αρχή απεμπολεί το όποιο δικαίωμα της να φέρει μέσα στο έτος συμπληρωματική διαδικασία που αφορά τον τομέα του καθαρισμού των κτιρίων, αφού στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για κατάτμηση. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία δεν αφορά μια ΚΟΙΣΠΕ που έχει συσταθεί τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας ότι είναι έτσι «θα έχετε κάνει ένα ολέθριο ηθικό λάθος».

Μπαλού

Έντονη κριτική άσκησε η Περιφερειακή Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλεξάνδρα Μπαλού, η οποία υπογράμμισε ότι η λύση που προτάθηκε από τη διοίκηση είναι  τα συνεργεία καθαρισμού, στα οποία όπως είπε, οι εργαζόμενοι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα ή δεν πληρώνονται κιόλας. Κατηγόρησε λοιπόν την Περιφερειακή Αρχή ότι αφήνει το χρόνο να περνάει χωρίς να απαιτεί από την κυβέρνηση να αλλάξει τις υπάρχουσες πολιτικές και την κάλεσε να παλέψει για προσλήψεις προσωπικού.

Κουτσούμπα

Στο γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν ζήτησε έκτακτο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, αναφέρθηκε η επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» Δέσποινα Κουτσούμπα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ήταν μια προσωρινή λύση.

«Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε σαράντα καθαρίστριες οκτάμηνες μέσω ΑΣΕΠ με κανονική σύμβαση, κανονικό μισθό και κανονικά ένσημα και να μην φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε ΚΟΙΝΣΕΠ ;» αναρωτήθηκε και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι χρυσώνει το χάπι μιλώντας για τις ΚΟΙΝΣΕΠ,  παρόλο που το διαγωνισμό μπορεί να τον πάρει και ένας εργολάβος.

Βρύνα

Από το συνδυασμού «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» η Περιφερειακή Σύμβουλος, Φωτεινή Βρύνα, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Περιφέρεια να αφήνει τα κτίρια βρώμικα προκειμένου να δει πότε και αν θα γίνουν προσλήψεις και θα για το λόγο αυτό δήλωσε ότι θα ψηφίσει το θέμα.

Κυπριανίδου

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου τοποθετήθηκε υπέρ της ανάθεση της καθαριότητας σε ΚΟΙΝΣΕΠ, κάνοντας λόγο για μια αναγκαστική κίνηση, με προσωρινό χαρακτήρα. «Γνωρίζετε την απίστευτη έλλειψη αντίστοιχου προσωπικού και τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχει άμεσα κάποια λύση για τον καθαρισμό των κτιρίων.

 

πηγή:news TA