Από την Τουρκία στην Ελλάδα για την υπόθεση Μαρσελίνο

Εκδόθηκε, την Τετάρτη 17-06-2015, στη χώρα μας από τις Αρχές της Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, 57χρονος Έλληνας υπήκοος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δις ισόβια και κάθειρξη 25 ετών για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, καθώς και για παραβάσεις περί ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Μάρτιο του 1990, ο 57χρονος σήμερα δράστης, από κοινού με συγκατηγορουμένους του, απήγαγαν τον Γιάννη Τσατσάνη, γνωστό και ως «Μαρσελίνο», με σκοπό να εισπράξουν λύτρα από την οικογένειά του, ενώ στη συνέχεια προκάλεσαν στον φυσικό αυτουργό την απόφαση για την ανθρωποκτονία του.

Ο 57χρονος είχε διαφύγει την 1/11/2005, παραβιάζοντας τακτική άδεια από σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας μας, όπου κρατούνταν, εκτίοντας την ποινή του.

Στις 10/03/2006 συνελήφθη στην Τουρκία για διακίνηση ναρκωτικών και έκτοτε ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών, που του είχε επιβληθεί από τις Δικαστικές Αρχές της Τουρκίας.

Πολλά επεισόδια ακολούθησαν με την εξεύρεση του πτώματος του δολοφονηθέντος νεαρού συμπολίτη μας.

Το χρονικό της υπόθεσης “Μαρσελίνο”

Η ιστορία έγινε γνωστή ως «υπόθεση Μαρσελίνο», όταν στις 18 Μαρτίου 1990 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Θύμα ο Γιάννης Τσατσάνης, ο «Μαραντόνα του Αιγάλεω» όπως τον αποκαλούσαν, γιος του συμπολίτη μας Γιώργου Τσατσάνη, εµπόρου.

Την περίοδο εκείνη ήταν ποδοσφαιριστής του Α. Ο. “Κεραυνός” Αγίας Βαρβάρας και σε ηλικία μόλις 17 ετών, έπεσε νεκρός από τους απαγωγείς του.

‘Ενα τηλεφώνηµα µε την αποπροσανατολιστική ατάκα «Εδώ ιταλιάνο, καλό παιδί» έγινε δύο µέρες µετά την εξαφάνιση, από τους απαγωγείς του νεαρού ποδοσφαιριστή.

Οι δράστες που ήταν γνωστοί στο περιβάλλον του άτυχου ποδοσφαιριστή, ήθελαν να δώσουν την εντύπωση πως ήταν αλλοδαποί και ιδιαίτερα Ιταλοί.

Οι τηλεφωνικές επαφές συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες και στις 21 Μαΐου ο πατέρας του κατάφερε να συγκεντρώσει 50 εκατ. δρχ. που ζητούσαν οι δράστες και να κλείσει ραντεβού µε τους απαγωγείς.

Παράλληλα όμως ο πατέρας είχε µιλήσει και µε την Αστυνοµία.

«Εσύ πολύ µιλάς» του είπαν, αφού είχαν πληροφορηθεί την ενημέρωση της αστυνομίας οι απαγωγείς και τον “έστησαν” στο ραντεβού στο οποίο επρόκειτο να παραδοθούν τα χρήματα.

Στις 20 Ιουνίου, το πτώµα του άτυχου «Μαρσελίνο» βρέθηκε θαµµένο σε µία στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας.

 

Με την εξεύρεση του πτώματος ξέσπασαν πολλά επεισόδια στην πόλη μας και καταστράφηκαν σπίτια και ακίνητα των δραστών.

Σημειώνουμε πως ένας από τους δράστες, την ημέρα της κηδείας του άτυχου νέου κουβαλούσε με άλλους φίλους του Τσατσάνη, το φέρετρό του και έκλαιγε σπαρακτικά…