Ανοιχτή Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίας Βαρβάρας

Αγαπητοί φίλοι γονείς,

Στην επιστολή μας αυτή, θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε για τη σοβαρή προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα σχολειά της πόλης μας. Η ΄Ενωσή μας, οι Σύλλογοι Γονέων, οι Εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές, κάνουμε, ο καθένας από τη μεριά του, ότι είναι δυνατόν, στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, να βελτιώσουμε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις συνθήκες μάθησης των παιδιών μας.

Τα σχολειά μας δεν είναι χειρότερα ή καλύτερα από αλλού. Οι εκπαιδευτικοί μας τα ίδια πανεπιστήμια με τους άλλους συναδέλφους τους έχουν τελειώσει. Οι επιτυχίες των σχολείων μας στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι σε καλό ποσοστό.

Έχουμε καταφέρει με τον αγώνα μας να διατηρήσουμε στη συντριπτική τους πλειοψηφία ολιγομελή τμήματα, σε αντίθεση με αλλού, που οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων δημιούργησαν πολυμελή τμήματα με τις γνωστές συνέπειες.

Η όποια έρπουσα φημολογία, ότι κάτι «δήθεν συμβαίνει», υπάρχει στα σχολειά κάθε συνοικίας. Αυτό μας το λέει η πείρα μας και η επαφή μας με άλλες Ενώσεις.

Ακούμε για «καλά» και «κακά» σχολεία. Έχει αποδειχθεί ότι ένα σχολειό που τη μια χρονιά έχει «καλή φήμη», ίσως λόγω κάποιων εκπαιδευτικών, μπορεί εύκολα να τη χάσει, αν οι συγκεκριμένοι πάρουν  μετάθεση.

Ξέρουμε ότι και σε άλλες περιοχές συμβαίνουν ατυχή περιστατικά. Δεν έχουμε μόνο εμείς αυτό το θλιβερό «προνόμιο». Η διαφορά είναι ότι αλλού ξέρουν να τα καλύπτουν. Εμείς θέλουμε να τους σταματήσουμε.

Τα όποια προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα σχολειά μας είναι κυρίως προβλήματα που δημιουργεί η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην εκπαίδευση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, π.χ.: ελλιπής χρηματοδότηση, κενά εκπαιδευτικών κλπ. Αλλά, και τα παιδιά μας που πάνε σε φροντιστήρια εκτός της πόλης, δεν έχουμε δείγματα ότι μειονεκτούν έναντι των παιδιών άλλων περιοχών.

Όλοι μαζί θα δυναμώσουμε και θα βελτιώσουμε όσο περνάει από το χέρι μας τα σχολειά μας και τις ζωές μας. Είναι καιρός να περάσουμε από το «ΕΓΩ» στο «ΕΜΕΙΣ». Η αδιαφορία δεν λύνει προβλήματα αλλά τα οξύνει και εδώ μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας.

Ελάτε κοντά στα σχολεία και στους Συλλόγους Γονέων, να απαιτήσουμε όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά μας στα σχολειά μας και τη ζωή τους. Ο αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο είναι αγώνας για μια καλύτερη ζωή.

Η συμμετοχή μας είναι η δύναμή μας.