Εκδήλωση μνήμης από το Σύλλογο Ποντίων για τη Γενοκτονία

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», ξετύλιξε με ένα ξεχωριστό, δικό του τρόπο την Ιστορία του Πόντου, στην Εκδήλωση Μνήμης που διοργάνωσε το Σάββατο 16 Μάη 2015, στην πλατεία «19 Μάη» αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Λαμπαδηφορία

Σε κλίμα συγκίνησης και φορτισμένες στιγμές, η πομπή φτάνει στην πλατεία “19ης Μαϊου”, όπου τους υποδέχονται με χειροκροτήματα. Πλήθος κόσμου Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη των 353.000 συμπατριωτών τους.

Μπροστά στο μνημείο «Αγώνων & Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού» γίνεται Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας, θυμάτων της γενοκτονίας

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, έκανε Ιστορική Αφήγηση με αναφορά στα γεγονότα που σηματοδότησαν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα παιδιά από όλα τα τμήματα του συλλόγου, καθώς και το τμήμα ενηλίκων, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις αλησμόνητες Πατρίδες με τραγούδια, ποιήματα, στίχους του Έλληνα Ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Αναπαράσταση της «σφαγής των νηπίων της Σάντας» καθώς και με το εξαιρετικό Θεατρικό Δρώμενο «ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ» σε κείμενα του κ.Κυρ.Σαχανίδη.

Ακολούθησε Κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο χορό

Μέχρι τέλος εκατοντάδες καλεσμένοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και τις περισσότερες φορές δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, φέρνοντας στο νου τις σελίδες εκείνες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της ιστορίας.
Εκεί που η ένδοξη πορεία του Πόντου, η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στον θάνατο, την καταστροφή, τη θλίψη, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.