Aυγομαχίες στο Σύλλογο Ποντίων

“Με μεγάλη Επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ την Παρασκευή 17 Απρίλη, στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”.
Στην προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσης του εθίμου, αναβιώσαμε για πρώτη φορά αυτό το Πασχαλινό έθιμο, που βρίσκει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.
Η προσέλευση των Αυγομάχων τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων αλλά και μελών και φίλων του Συλλόγου ήταν εντυπωσιακή. Υπήρχε αρμόδια Επιτροπή για τη σωστή και ομαλή λειτουργία του διαγωνισμού και την εγκυρότητα της κάθε συμμετοχής, γιατί έπρεπε να έχουν όλοι άβαφα, βρασμένα αυγά κότας.
36 Μικροί και 26 Μεγάλοι Αυγομάχοι αναμετρήθηκαν μεταξύ τους, τσουγκρίζοντας αυγά. Επιφωνήματα χαράς, γέλιο. χειροκροτήματα, αλλά και αγωνία επικράτησαν κατά τη διαδικασία. Ενθουσιάστηκαν , Διασκέδασαν με αυτό το παιχνίδι και δήλωσαν συμμετοχή και για του Χρόνου.
Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν Έπαινο και γλυκίσματα.
Νικητές ήταν αυτοί που είχαν τα δυνατότερα αυγά στο τέλος του διαγωνισμού και έλαβαν το Έπαθλο.
Από τους Μικρούς Αυγομάχους Νικήτές ήταν οι: Πεσιρίδου Ανθή, Σιδηρόπουλος Νϊκος, Σαββίδου Ελένη
Από τους Μεγάλους Αυγομάχους Νικητές ήταν οι : Ευδοκίδου Δημητρα και Μουτάφη Μαρία
Τα 600 περίπου σπασμένα αυγά κεράστηκαν στους καλεσμένους και στο τέλος οι εναπομείναντες πίαστηκαν στον κύκλο του χορού.
“Χριστός Ανέστη” λοιπόν και εύχομαι να συνεχίζεται η Παράδοση, να τηρούνται τα ήθη και τα έθιμά μας και να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, έτσι ώστε να διαιωνίζεται η μνήμη του Πόντου”.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ” ευχαριστεί θερμά τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας “Το Κάρς”, για τις πληροφορίες που μας έδωσε για τη σωστή διαδικασία των Αυγομαχιών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ”Ο ΦΑΡΟΣ”

Μεγ.Αλεξάνδρου 169 & Καραολή
Αγία Βαρβάρα, Αττική – Τ.Κ 12351
fax:210.5690083

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΟΦΙΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ (6944.783324, 6973.301189)
facebook: https://www.facebook.com/spfaros