Καινοτόμος πρόταση του ΑΣΔΑ κατά της φτώχειας στη Δυτική Αθήνα

Τη σίτιση 6000 ατόμων στη Δυτική Αθήνα φιλοδοξούν να καλύψουν οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, με πρόταση που κατέθεσαν στα πλαίσια του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής 2014-2020 του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/ FEAD).

Η Δυτική Αθήνα κατατάσσεται στην πιο προβληματική, από άποψη φτώχειας, ενότητα της Αττικής, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκει στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Την κατάθεση της αρχικής πρότασης (στάδιο διαβούλευσης), μετά από πρόταση των Δήμων, ανέλαβε ως επικεφαλής εταίρος ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας. Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από στενή συνεργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, του ΑΣΔΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρωτοβουλία αυτή ανέδειξε τις προοπτικές που ανοίγονται για τη διεκδίκηση ολοκληρωμένων προτάσεων συνολικά για την περιοχή μας, μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή εμπειριών και τη δικτύωση των υπηρεσιών των Δήμων μας. Στην αρχική της μορφή η πρόταση που κατατέθηκε στις 27 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, περιλαμβάνει τη πρόθεση του ΑΣΔΑ, των Δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και της Περιφέρειας Αττικής να διαμορφώσουν μια «Κοινωνική σύμπραξη» με αντικείμενο τη σύνταξη και υλοποίηση εξειδικευμένου κοινωνικού προγράμματος που θα αφορά στην υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η πρόταση στηρίχτηκε σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των εμπλεκομένων φορέων και εγκρίθηκε με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ειδικά η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία και παρακολούθηση ενός δικτύου που θα στοχεύει:

1. Στη σίτιση και στη χορήγηση τροφίμων (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη)

2. Στην κάλυψη βασικών υλικών στερήσεων (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ)

3. Στην παροχή συνοδευτικών μέτρων, όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, διατροφικές συμβουλές κλπ.

Καινοτομία της πρότασης αποτελεί η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου για τον προσδιορισμό των ωφελουμένων, με κοινά κριτήρια για όλη την περιοχή, καθώς και η υλοποίηση μιας δυναμικής και προσπελάσιμης μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης του προγράμματος, η οποία θα σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της Κοινωνικής Σύμπραξης. Ένας βασικός στόχος της Κοινωνικής Σύμπραξης, είναι η δυνατότητα σύναψης συνεργειών μεταξύ των φορέων εταίρων, σε θέματα διάγνωσης κοινωνικών αναγκών και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων με συνοδευτικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση του «χάσματος» της φτώχειας, δίδοντας έμφαση στις παρακάτω αναλυτικές κατηγορίες ωφελουμένων:

• Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας

• Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα/πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης

• Πολυμελείς Οικογένειες

• Άστεγοι

• Για τα μέλη των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία (ΑμεΑ) το ΕΠ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες προσβασιμότητας / διευκολύνσεων παροχής της υλικής συνδρομής.

Μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την κατάθεση των τελικών προτάσεων το εταιρικό σχήμα της Κοινωνικής Σύμπραξης αναμένεται να διευρυνθεί και να αξιοποιηθούν προτάσεις για συμμετοχή και συνεργασία και με άλλους σημαντικούς φορείς, όπως φορείς της Εκκλησίας, με μεγάλο έργο στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας.

Πηγή: WESTNEWS