Ο κύβος ερρίφθη για την Επιστρεπτέα, ως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις


Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, εκταμιεύσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δικαίωμα συμμετοχής σε όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, κριτήριο ο τζίρος α’ τριμήνου.

Στο σημείο εκκίνησης βρίσκονται από εχθές οι διαδικασίες για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, καθώς δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δίνει προθεσμία στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, ώστε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνουν και οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Με την υπουργική απόφαση (ΓΔΟΥ 366/2021), με θέμα «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021», ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι δικαίωμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν:

Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).

Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Αντίθετα, εξαιρούνται οι ακόλουθες:

Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,

Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

Επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Ποια στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως και Μάρτιο 2021:

Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.

Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν: α) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, β) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, γ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019. Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

Επιπροσθέτως, προ-συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους, με εξαίρεση τα στοιχεία των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021, που δύναται να τροποποιούνται μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή ως τις 19 Απριλίου.

Τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Οι όροι και τα «ψιλά γράμματα»

Σημειώνεται ότι, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα εκδοθεί μετά την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει πώς ακριβώς θα διανεμηθούν τα κονδύλια στις επιχειρήσεις, δηλαδή θα ορίζει, μεταξύ άλλων, και το ελάχιστο ποσοστό μείωσης του τζίρου κατά το α’ τρίμηνο του έτους, που θα απαιτείται για να λάβει μια επιχείρηση τη φθηνή ρευστότητα.

Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, στον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας θα μπορούν να μετάσχουν νέοι επαγγελματίες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους «κόντρα» στην πανδημία, δηλαδή που έχουν ιδρυθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2021, καθώς και όσοι «κόπηκαν» από τον προηγούμενο κύκλο λόγω και του χαμηλού προϋπολογισμού των 500 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί άξονες του νέου κύκλου είναι οι εξής:

Τα κονδύλια θα εκταμιευθούν τον Απρίλιο με κριτήριο την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην έκτη επιστρεπτέα, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς το λιανεμπόριο ήταν ανοικτό για ένα χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου.

Δεν θα επιστρέφεται το 50% της ενίσχυσης, υπό τον όρο της διατήρησης των θέσεων απασχόλησης έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Παρουσιάζουν πτώση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι για ένα μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ για 3 μήνες.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Συμπεριλαμβάνονται οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

πηγή: Bussines Daily – Φώτο: Shutterstock