«Ο ΦΑΡΟΣ»: Διαδικτυακές Συναντήσεις μέσω της εφαρμογής zoom

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ «Ο ΦΑΡΟΣ»

Διαδικτυακές Συναντήσεις μέσω της εφαρμογής zoom, κάθε Κυριακή στις 19.30΄

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» στην προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανή την Πολιτιστική κληρονομιά και τα μέλη & τους φίλους  κοντά στην ιστορία των προγόνων τους, πραγματοποιούν ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, κάθε Κυριακή στις 19.30, με θέματα σχετικά με την Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου και διακεκριμένους ομιλητές.

Άξιο Λόγου είναι ότι με το νέο αυτό μέσο επικοινωνίας, γίνεται σημείο συνάντησης Ποντίων και Μη, από κάθε γωνιά της γης, με συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, καταγραφή εμπειριών.

Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία, Αμερική, Γαλλία, Ολλανδία και όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός ενώνονται κάθε Κυριακή στις 19.30μμ, νιώθοντας όλοι μαζί τη χαρά της συλλογικότητας.

Για να παρακολουθήσετε και εσείς τις Διαδικτυακές Συναντήσεις, θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή zoom και να μπείτε στο meeting με ID 83123214243 δέκα λεπτά πριν την έναρξη της κάθε συνάντησης, ή να παρακολουθείτε ζωντανά (live) από τη σελίδα του Συλλόγου στο facebook.

Προγραμματισμένες Διαδικτυακές Συναντήσεις Απριλίου:

 4/4          «Όψεις της Εκπαίδευσης και της Κοινωνία  των Ελλήνων του Πόντου»

Δρ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – Ιστορικός, Κοινωνιολόγος

11/4     «Η Μικρασιάτικη Καταστροφή και το ιστορικό τέλος του Ποντιακού Ζητήματος»

ΑΓΤΖΙΔΗΣ ΒΛΑΣΗΣ – Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

18/4   «Οι συσσωματώσεις των Ελλήνων του Πόντου πριν και μετά το 1922»

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – Επίκουρος Καθηγητής  Έδρας Ποντιακών Σπουδών Αρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 25/4      Λαμπρή «Πάσχα» στον Πόντο

ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ – Ερευνητής, Λαογράφος

Ήδη έχει γίνει αναφορά στη Γυναίκα του Πόντου και στις Καπετάνισσες στο αντάρτικο του Πόντου  (Εισηγήτρια: ΓΑΝΩΤΗ ΣΑΡΑ – Ηθοποιός, Σεναριογράφος, Θεατρική Συγγραφέας), στη φύση «τς΄ευδίας σην πατρίδαν» (Εισηγητής: ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – Λαογράφος), στην ποντιακή διατροφή και  πως η πόντια ξεριζωμένη οικοδέσποινα κουβάλησε μαζί της  μια τεντζερέ, ένα κουκούμ,  ένα ξυλάγγ και μετέφερε στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς της τις χιλιόχρονες  συνταγές που ανέστησαν γενεές προσφύγων (Εισηγητής: Δρ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ –  Καθηγητής  Βιολογίας Α.Π.Θ)

Επίσης στην Επανάσταση του 1821 (Εισηγητής: ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ – Γεωστρατηγικός Αναλυτής), καθώς και στη σημασία της συμμετοχής στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και στις επιπτώσεις της πανδημίας στο έργο τους (Εισηγητές: ΜΙΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ – Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Καθηγητής Καρδιολογίας, Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Ε, ΒΑΡΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ – Πρόεδρος Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδας & Νήσων)

Σας περιμένουμε να συναντηθούμε πλέον διαδικτυακά.

Σε πείσμα των καιρών μένουμε δυνατοί, αισιόδοξοι και ασφαλείς.

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», έχει δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους – στο κανάλι του στο youtube – Επετειακό Αφιέρωμα για τα  200 χρόνια από την Επανάσταση με αναφορά και στη Συμβολή των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου.

24 Φεβρουαρίου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας με καταγωγή από την Τραπεζούντα, εκδίδει από την Μολδοβλαχία την προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» η οποία φτάνει μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο και καλεί στα όπλα τους Έλληνες.

Ήταν αδύνατον λοιπόν, από το προσκλητήριο αυτό, για την Εθνική Παλιγγενεσία να απουσιάζουν οι Τραντέλληνες, οι απόγονοι των θρυλικών Ακριτών.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης Σχηματίζει τον ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ, στρατιωτικό σώμα από εθελοντές Έλληνες σπουδαστές, ξεκινώντας την Επανάσταση για την απελευθέρωση.

Για να το παρακολουθήσετε, πατήστε στο youtube

«H Επανάσταση του 1821 & η Συμβολή των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου»

https://www.youtube.com/watch?v=plWiHa4HXYU&t=252s