Αρμοδιότητες Δήμων στο «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021-2030»

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Κυβέρνηση, συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέχρι την 18η Μαρτίου, το «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021 – 2030».

Μετά τη διαβούλευση, θα εγκριθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ.83 του ν.4685/2020.

Το κείμενο αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς πολλές είναι οι αναφορές σε δράσεις της και σε ζητήματα που καθημερινά την απασχολούν. Σε σημεία αναφέρονται οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΦοΔΣΑ, αλλού γενικώς ΟΤΑ χωρίς περαιτέρω διάκριση ποιο βαθμό Αυτοδιοίκησης εννοεί.

Εκτείνεται σε 170 σελίδες και περιλαμβάνει:

– παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων,

– παρουσίαση των υφιστάμενων εθνικών και κοινοτικών νομοθεσιών, πολιτικών και στρατηγικών,

– τον ορισμό ρευμάτων προτεραιότητας, καθώς και στόχων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων,

– τον προσδιορισμό μέτρων και δράσεων για την υλοποίηση των στόχων αυτών, την επιτυχή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση του ΕΠΠΔΑ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Στα «οριζόντια μέτρα ευρείας εφαρμογής» περιλαμβάνεται και το θέμα του τέλους ταφής: «Εφαρμογή του τέλους ταφής ήδη από το 2021, ως του σημαντικότερου εργαλείου για την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης και με ουσιαστικό αντίκτυπο, τόσο για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης, όσο και ως κινήτρου για την ενθάρρυνση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων στην πηγή.»

Επίσης, η «προώθηση κέντρων επαναχρησιμοποίησης υλικών, με υποχρέωση δημιουργίας τους για ΟΤΑ και ΦΟΔΣΑ».

Ενδεικτικά, στα «προτεινόμενα μέτρα, δράσεις και δείκτες παρακολούθησης ανά ρεύμα προτεραιότητας», υπάρχει και το εξής: «Στήριξη δράσεων των ΟΤΑ για τη μείωση αποβλήτων τροφίμων: Στήριξη και επιδότηση δράσεων για τη μείωση αποβλήτων τροφίμων, που υλοποιούνται από Δήμους, αλλά και Διαδημοτικών Συνεργασιών και συντονισμός τους σε Περιφερειακό επίπεδο. Οργάνωση/Συντονισμός: ΥΠΕΝ/ Περιφέρειες / ΦΟΔΣΑ/ ΟΤΑ».

Στην Ενότητα με τις «κύριες αρμοδιότητες βασικών εμπλεκόμενων Φορέων», για τους ΟΤΑ Α’ βαθμού ορίζονται οι εξής:

« Συντονισμός, υλοποίηση, παρακολούθηση και επίβλεψη όλων των δράσεων και μέτρων πρόληψης που προβλέπονται στα οικεία Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ). / Αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας των δράσεων πρόληψης που προβλέπονται στα ΤΣΔΑ. / Εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στα σχολικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με έμφαση στην πρόληψη για τα ρεύματα προτεραιότητας. / Δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και έντυπου χαρτιού. / Εφαρμογή προγραμμάτων «πληρώνω όσο πετάω» / Ψηφιοποίηση υπηρεσιών, με παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας gov.gr ή άλλης πλατφόρμας (π.χ. έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, εγκρίσεων). / Δημιουργία ΚΔΕΥ, καθώς και κέντρων επιδιόρθωσης και ανταλλαγής για ρούχα, ΗΗΕ, έπιπλα. / Διασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό, για τη μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου και πλαστικών PET. / Διάδοση καλών πρακτικών και προγράμματα ενημέρωσης σε συνεργασία με τα ΣΕΔ και τον ΕΟΑΝ».

πηγή: Airetos.gr