Καφαντάρη: “8 Μάρτη 2021, Ημέρα της Γυναίκας στη σκιά της πανδημίας”

8/3/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: 8η ΜΑΡΤΗ 2021, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η 8η Μάρτη, διεθνής ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι ημέρα εορτασμού, αλλά ημέρα αφύπνισης της Κοινωνίας και των γυναικών για το διαρκή αγώνα, για ισοτιμία και ίσα δικαιώματα, σε όλους τους τομείς. Ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κατάληψη θέσεων ευθύνης, στην επιστήμη, στην πολιτική, στην οικογένεια, στην κοινωνική ζωή, σπάζοντας τις πατριαρχικές αντιλήψεις.

Η δεκαετής οικονομική κρίση, οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στη Γυναίκα, έκαναν πάλι αντικείμενο διεκδίκησης, τις γυναικείες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης.

Φεμινιστικά κινήματα ξαναζωντανεύουν και στο περιβάλλον της πανδημίας που ζούμε, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των γυναικών γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και βιώνουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια. Νέες εργασιακές σχέσεις με «ενοικιαζόμενη εργασία», κυρίως νέων γυναικών, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η Γυναίκα είναι παρούσα, στην πρώτη γραμμή και την εποχή της πανδημίας. Χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς οι εργαζόμενες στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Καθαριότητα, στα ταχυδρομεία, στα σούπερ μάρκετ και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ λείπουν οι κοινωνικές υποδομές στήριξης της γυναίκας και της οικογένειας.

Επιπλέον, η τηλεργασία δημιουργεί νέα δεδομένα, ενοποιώντας το χώρο του σπιτιού με το χώρο της δουλειάς και διαμορφώνοντας ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Οι μητέρες έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συνεχή παρουσία των παιδιών, το τρόπο απασχόλησης τους, την απομάκρυνση από το σχολείο και τη σχολική κοινότητα. Σοβαρά είναι και όλα τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, απόρροια των συνεχών lockdown και του περιορισμού ανθρώπινων επαφών και σχέσεων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες εγκλεισμού, καθώς και τον πρόσφατο καταιγισμό από αποκαλύψεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών στους χώρους του πολιτισμού, του αθλητισμού και εν γένει της εργασίας.

Το ελληνικό metoo έφερε στην επιφάνεια όλες τις χρόνιες αντιλήψεις υποβάθμισης των γυναικών, την έλλειψη Παιδείας και μέτρων αντιμετώπισης από την πλευρά της Πολιτείας, στα θέματα έμφυλης βίας και προστασίας των θυμάτων.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετέφερε τη Γενική Γραμματεία-οικογενειακής πολιτικής -και Ισότητας των Φύλων (νέα ονομασία), στο Υπουργείο Εργασίας, υποβαθμίζοντάς τη, αγνοώντας την ανάγκη οριζόντιων πολιτικών Ισότητας και σε αντίθεση με την άποψη των γυναικείων οργανώσεων.

Επιπλέον, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν υποστελεχωμένα.

ΟΛΕΣ -όπως και όλοι-έχουν δικαίωμα και πρέπει να μιλήσουν. Ταυτόχρονα, όλες και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Εργασία, στην ασφάλιση, σε αξιοπρεπή ζωή. Για τη προστασία της μητρότητας, για τη λειτουργία σε κάθε νομό ιατροδικαστικών κέντρων και δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, ειδικά στελεχωμένα αστυνομικά τμήματα κ.ά).

Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία, σε όλους τους χώρους της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ