Πώς αλλάζει η στρατιωτική θητεία

Αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες, υπό προϋποθέσεις. Εννέα μήνες θα υπηρετούν όσοι παραμείνουν σε συγκεκριμένες μονάδες των Εν. Δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης απολύονται από το Σώμα μετά εννέα μήνες εφόσον εκπληρώσουν, μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωσή τους σε μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των περιφερειακών ενοτήτων Εβρου, Καλύμνου, Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου, Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, Υπηρεσίας Φάρων και Υδρογραφικής Υπηρεσίας, για το Π.Ν.

Εννέα μήνες θα υπηρετούν επίσης όσοι εκπληρώνουν όλη τη θητεία τους σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε μονάδες – ανεξάρτητες υπομονάδες που υπάγονται σε σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του καταδρομέα ή πεζοναύτη, όπως και όσοι υπηρετήσουν στην Κύπρο. Ως προς το Π.Ν., εννέα μήνες θα υπηρετούν και όσοι εκπληρώνουν το σύνολο της θητείας τους σε φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, περιπολικά, πλοία γενικής υποστήριξης, υποβρύχια, αρματαγωγά, πλοία ταχείας μεταφοράς, ναρκοθηρευτικά, αποβατικά, πετρελαιοφόρα, υδροφόρες, φραγμοθέτιδα, πλοία μεταφοράς προσωπικού, αποβατικά, ρυμουλκά, πλοία φάρων, υδρογραφικά και υδρογραφικά – ωκεανογραφικά.

Από τους υπόχρεους θητείας εννέα μηνών, όσοι την ολοκληρώσουν στις περιοχές ή στις επιχειρησιακές αναπτύξεις που ήδη αναφέρθηκαν μπορεί να απολυθούν ακόμα και στο οκτάμηνο εφόσον εκπληρώσουν, μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωσή τους. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για όσους εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωσή τους εξ ολοκλήρου σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε μονάδες – ανεξάρτητες υπομονάδες που υπάγονται σε σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του καταδρομέα ή πεζοναύτη, αλλά και για όσους εκπληρώσουν το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσής τους, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στην Κύπρο.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Φωτ. INTIME. – Βασίλης Νέδος