Η Χαρά Καφαντάρη στη Βουλή, σχετικά με τα Νοσοκομεία της περιοχής μας

Συζητήθηκε εχθές Παρασκευή 5 Μαρτίου στη Βουλή, η Επίκαιρη Επερώτηση για την υποβάθμιση της Δυτ. Αθήνας λόγω πανδημίας, που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ.  Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής της  Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης  στην Ολομέλεια, τόνισε σχετικά με την κατάσταση των Νοσοκομείων της περιοχής μας:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το πρόβλημα της υγείας είναι πολύ μεγάλο στη Δυτική Αθήνα. Είναι, φτωχά εισοδηματικά στρώματα τα οποία κυρίως απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δύο νοσοκομεία έχει η Δυτική Αθήνα: το «Αττικό», ένα εμβληματικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το μικρό της «Αγίας Βαρβάρας». Για το «Αττικό» έχουμε πρόσφατα στοιχεία τι γίνεται. Τείνει να μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν κλινικές και μετατρέπονται σε κλινικές COVID. Στην εφημερία της προηγούμενης Δευτέρας επισκεφτήκαμε το νοσοκομείο, γιατί εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε παντού εκεί που είναι τα προβλήματα του κόσμου. Πέντε κλίνες γενικές ΜΕΘ υπήρχαν στο μεγάλο αυτό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ράντζα κ.λπ.

Θα πω όμως ότι υπάρχει και αυτό το μικρό, αποτελεσματικό και ιστορικό Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας. Θέλω να αναφερθώ λίγο ιδιαίτερα σε αυτό και να πω το εξής:

Αυτό το νοσοκομείο απέδειξε στην πράξη τη σημασία του τώρα μέσα στον COVID. Χθες είχε πενήντα έξι ασθενείς. Οι κλίνες ήταν πενήντα δύο και έγιναν τρίκλινα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν «ελαφρά» περιστατικά.

Όσοι όμως είναι γιατροί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κλινική COVID να λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο και γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί η κλινική κατάσταση να αλλάξει. Επτά λεπτά κάνει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να έρθει να παραλάβει έναν ασθενή από την «Αγία Βαρβάρα» για να διασωληνωθεί.

Άρα χρειάζεται αναισθησιολόγος. Δεν ξέρω μήπως ο κ. Κοντοζαμάνης πει «έχει διοριστεί αναισθησιολόγος». Ναι, είναι στο δυναμικό της «Αγίας Βαρβάρας», αλλά δεν βρίσκεται στην «Αγία Βαρβάρα». Υπάρχει θέμα μεγάλο για την ασφάλεια του ασθενούς.

Βέβαια οφείλω να πω ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης το 2013 μαζί με άλλες δομές έκλεισε αυτό το νοσοκομείο.