Δήμος: Λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Αυτοτελές Τμήμα Δημάρχου             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ                      4/3/2021

Λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης

του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Ένα ακόμη βήμα της Διοίκησης Μίχου προς την οικονομική εξυγίανση του Δήμου

 Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης και του εμπλουτισμού των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας.

Η ΔΗΚΕΑΒ έχει μία ιστορική παρουσία, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα και αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο για να ασκηθούν δραστηριότητες, τις οποίες αποκλειστικά τότε μπορούσε να ασκήσει μία Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση, όπως αρχικά η ΔΕΑΔΑΒ, καθότι οι δήμοι δεν μπορούσαν να τις ασκήσουν.

Εκείνη η δημιουργική περίοδος απέδωσε:

α) στον Πολιτισμό και την Καλλιτεχνική εκπαίδευση: το Ωδείο με τη Φιλαρμονική, τις ορχήστρες και χορωδίες παιδιών και ενηλίκων, τη Βυζαντινή χορωδία, το στούντιο ηχογραφήσεων, τη Σχολή χορού με τα τμήματα κλασσικού, σύγχρονων και παραδοσιακών χορών, το Εικαστικό Κέντρο με τα εργαστήρια, το τμήμα φωτογραφίας και τους μικρούς Ονειροπλάστες, την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης με το θεατρικό εργαστήρι, τη “Μέλισσα”, το «Σχολείον Παράδοσης και Λαογραφίας».

β) στον τομέα άσκησης Κοινωνικής πολιτικής : με την Κοινωνική Μέριμνα, το Βοήθεια στο Σπίτι, το ΚΗΦΗ, τους παιδικούς σταθμούς της Σβούρας και του Παντελιάδη, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα προγράμματα απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

γ) στον τομέα του αθλητισμού: τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, την καθιέρωση αθλητικών γεγονότων και εκδηλώσεων, την προετοιμασία υποψήφιων σπουδαστών και φοιτητών και άλλα πολλά. Ήταν η ναυαρχίδα μας στην αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, εξωσχολικών δραστηριοτήτων και πρόσφατα στην ανάπτυξη του “ανοιχτού σχολείου”.

Οι λόγοι που σήμερα επιβάλλουν τη λύση και εκκαθάριση της Επιχείρησης σχετίζονται με πραγματικά γεγονότα, αντικειμενικές συνθήκες και ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Ειδικότερα, με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής, 1/9/2019, διαπιστώθηκε ότι:

η Επιχείρηση ήταν χρεωμένη με το δυσθεώρητο ποσόν των 600.000 ευρώ για  οφειλές προς εργαζόμενους, προμηθευτές και λοιπούς συνεργάτες από το 2016 και χωρίς ισολογισμούς από το 2017.

η Επιχείρηση, την τελευταία δεκαετία, αποψιλώθηκε από το μόνιμο διοικητικό προσωπικό της και όταν το 2018 διενεργήθηκε έλεγχος από υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το οικονομικό έτος 2017, της υποδείχτηκε, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών συμμόρφωσης, η πρόσληψη προσωπικού οικονομικών υπηρεσιών, υποχρέωση που είναι αδύνατον να αναλάβει αφού αγκομαχεί από τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη.

Οι δύο  αυτοί πολύ σοβαροί λόγοι συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι:

η δράση της Δημοτικής  Επιχείρησης έχει συρρικνωθεί στη λειτουργία των Σχολών

δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης από τον Δήμο για την εξόφληση των οφειλών των παρελθόντων ετών

η αδυναμία εξόφλησης όλων αυτών των χρεών, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει τους πιστωτές σε λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης με ολέθρια αποτελέσματα ακόμη και για την ύπαρξη των Πολιτιστικών και Αθλητικών τμημάτων της,

οι Δήμοι μπορούν, πλέον, να αναλάβουν αυτές τις δραστηριότητες,

οδήγησαν τη Διοίκηση του Δήμου να εισηγηθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, να αποφασίσει τη λύση της Δημοτικής Επιχείρησης και την ανάληψη των δραστηριοτήτων της από τον ίδιο το Δήμο, του οποίου ο διοικητικός και οικονομικός μηχανισμός του, αναλαμβάνει όλη την υποστηρικτική γραφειοκρατική λειτουργία των δραστηριοτήτων της.

Είναι μία ιστορική απόφαση, όμοια με εκείνη της ίδρυσης της Δημοτικής Επιχείρησης.

Η Δημοτική Αρχή, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας, τολμά σε αντίθεση με άλλους που κρύβονται «δια της απουσίας τους».

Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι όχι μόνο δεν θα αλλάξει τίποτε αλλά αντίθετα θα αναβαθμιστούν όλα τα προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού και με νέες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες.

Με την ανάληψη των δραστηριοτήτων της ΔΗΚΕΑΒ από τον Δήμο:

Εξασφαλίζεται η λειτουργία όλων των προγραμμάτων και εν γένει των υπηρεσιών που προσφέρει η Επιχείρηση στους δημότες μας με την ανάληψή τους από τον Δήμο.

Εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων, όλων των κατηγοριών, της ΔΗΚΕΑΒ οι οποίοι μεταφέρονται με την ίδια σχέση εργασίας στον Δήμο και οι ΙΔΑΧ με δημιουργία προσωποπαγών θέσεων.

Επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και εξοικονόμηση δημοτικών πόρων.

Οι δημότες μας, μικροί και μεγάλοι, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την εκπαίδευσή τους, την ψυχαγωγία τους και την άθλησή τους και σε ακόμη περισσότερα τμήματα, όταν όλα επανέλθουν στην κανονικότητα και ξεπεραστούν οι δυσκολίες της πανδημίας.