Ερώτηση στη Βουλή από τον Κρίτωνα Αρσένη για το ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2021

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αττικό Νοσοκομείο, Χαϊδαρίου. Ο κορεσμός των ΜΕΘ αποκλείει πλέον ασθενείς από τη διάσωση.

Με έκτακτη ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικόν δηλώνει ότι η γενική εφημερία της Δευτέρας 1/3/2021 στο ΑΤΤΙΚΟ είναι άκρως επικίνδυνη. Το νέο “επιχειρησιακό σχέδιο” που επιχειρεί να εφαρμόσει η διοίκηση υπό τις εντολές της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει κλείσιμο της Γενικής του ΜΕΘ, ακύρωση των σοβαρών χειρουργείων ΚΡΧ, ΘΚΧ, ΝΧ, ΩΡΛ, Γενικής χειρουργικής, ΑΓΓΧ, ΟΥΡΟΛ., ΟΡΘΟΠ, ΟΦΘΑΛΜ, μεταφορά ασθενών και βαρέως πασχόντων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από ΜΕΘ σε ΜΕΘ. Με βάση αυτό το επικίνδυνο σχέδιο, ασθενείς βαριά πάσχοντες και χρήζοντες άμεσης βοήθειας και νοσηλείας θα εισέρχονται στο ΤΕΠ δεν θα έχουν πού να νοσηλευτούν.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικόν καταγγέλλει:

Πάνω από το 1/3 των κλινών του έχει διατεθεί για νοσηλεία ασθενών Covid.

Υπάρχουν 67 ασθενείς σε ράντζα και φορεία.

Μία ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας είναι σε απομόνωση λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid 19.

Νοσηλεύονται 33 ασθενείς στις 33 κλίνες της ΜΕΘ Covid, ενώ στη γενική ΜΕΘ non Covid 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. Κι ενώ συμβαίνει αυτό ξεκίνησε από χθες η εκκένωση και των 10 κλινών της εναπομείνουσας γενικής ΜΕΘ για τη μετατροπή της σε Covid και τη διάθεση μόνο 3 κλινών Γενικής ΜΕΘ στη Μονάδα εμφραγμάτων (μαζί με τους στεφανιαίους ασθενείς!).

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η γενική εφημερία του νοσοκομείου ανά 4ήμερο!

Το σωματείο ζητά :

Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο δημόσιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να νοσηλεύουν και οι κλινικάρχες περιστατικά COVID. Αρκετά κέρδη έχουν βγάλει ως τώρα.

Να επιμεριστεί ισόμετρα το φορτίο της νοσηλείας COVID και NON COVID ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία.

Πρόσληψη τώρα νοσηλευτών, ιατρών και λοιπού προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Πώς γίνεται η κυβέρνηση να δηλώνει ότι «η διαχείριση της κρίσης ήταν επιτυχής»; Λαμβάνει υπόψη τις εκκλήσεις των εργαζομένων στην υγεία; Θα ακούσει τα αιτήματα του σωματείου του Π.Γ.Ν. Αττικόν;

Θα προχωρήσει άμεσα σε κατασκευή νέων 1.000 ΜΕΘ με συνολική δαπάνη 160 εκ. Ευρώ; Θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των οργανικών κενών στα νοσοκομεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης