Απεργία πείνας μαθητή του Γυμνασίου – Αναίτια επέμβαση των ΜΑΤ (5/5/1979)

ΠΝΙΓΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Εξ αιτίας συμπεριφοράς καθηγητή προς το πρόσωπό του και η αποβολή του από τα Σχολεία της πόλης μας, οδήγησαν τον μαθητή του Γυμνασίου συμπολίτη μας Νίκο Μπουντούκη να κατέβει σε απεργία πείνας έξω από το Γυμνάσιο του Δήμου μας, που τότε στεγάζονταν στο κτήριο στον κόμβο Μεγ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου, όπως ανέφερε ανακοίνωση από τη Μαθητική Κοινότητα τότε.

Αυτά συνέβησαν την Τρίτη του ΠΑΣΧΑ 24 Απριλίου 1979 (πριν 42 χρόνια).

Επί 12 ημέρες ο απεργός είχε στρατοπεδεύσει σε πρόχειρο κατάλυμα από μουσαμάδες και στη συνέχεια σε αντίσκηνο και καθημερινά τον επισκέπτονταν εκατοντάδες μαθητές και από Σχολεία άλλων δήμων, για συμπαράσταση.

Στις 5 Μαΐου ο Μπουντούκης μεταφέρθηκε παρά την άρνησή του, σε Νοσοκομείο, μετά από εντολή Εισαγγελέα.

Νωρίτερα στην πόλη μας είχαν εμφανιστεί οχήματα των ΜΑΤ και είχαν αποκλείσει τον κόμβο, από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και εκείνη την ημέρα.

Παρ΄ ότι, με την μεταφορά του μαθητή στο Νοσοκομείο, η κατάσταση έδειχνε να ηρεμεί και οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι να αποχωρούν, τα ΜΑΤ άρχισαν αναίτια την εκτόξευση δακρυγόνων.

Η ατμόσφαιρα εφιαλτική, ενώ οι οσμές των δακρυγόνων έφτασαν πολλά οικοδομικά τετράγωνα μακριά από το σημείο της συγκέντρωσης.

Ήταν από τις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε ποτέ ο Δήμος μας, με τέτοια ένταση.

Οι φωτογραφίες είναι από την 5η Μαΐου 1979. Επίσης υπάρχει και το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ” με ρεπορτάζ από τα γεγονότα…