Η Αποστολική Διακονοία ανακοίνωσε: “Από τη Βενετία στο Δήμο μας, το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας για προσκύνημα”

Τον Δεκέμβριο του 2014 η εφημερίδα μας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την είδηση πως το Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας επρόκειτο να έρθει στον Ιερό Ναό της πόλης μας, από τη Βενετία που υπάρχει.

Επειδή πλησιάζει η ημερομηνία της άφιξης του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας, αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας ορισμένα χρήσιμα στοιχεία.

Το 2016, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εορτάσει, συν Θεώ, 80 χρόνια βίου, διακονίας και προσφοράς.

Το προανάκρουσμα αυτής της επετείου θα ξεκινήσει με την τιμή και την ευλάβεια προς την Προστάτιδα Αγία του Οργανισμού Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, που είναι και Προστάτιδα των ανθρώπων που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, των εργατών των ορυχείων, των σταφιδοπαραγωγών, του Πυροβολικού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής.

Έτσι, κατά μήνα Μάιο του 2015, θα υποδεχθούμε με τιμή και εκκλησιαστική λαμπρότητα το ιερό σκήνωμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, το οποίο φυλάσσεται στην ιστορική πόλη της Βενετίας και θα παραμείνει στο ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής από τις 10-24 Μαΐου 2015 (το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα).

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου, ώρα 6η απογευματινή, στο ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας Αττικής, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’.

Ιστορικές πληροφορίες

Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το έτος 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β’ Orseolo, επί αυτοκράτορος Βασιλείου Β’. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ’ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί το γιο του Δόγη, Ιωάννη. Ο γάμος τελέσθηκε στην Κωνσταντινούπολη «in capela imperiali» απ’ τον Πατριάρχη και οι ίδιοι οι αυτοκράτορες υπήρξαν παράνυμφοι (κουμπάροι), κρατώντας τις νυφικές κορώνες. Ο Ιωάννης -που συνοδευόταν από τον αδελφό του Όθωνα- έλαβε τον τίτλο του Πατρικίου και η σύζυγός του κατάφερε να λάβει το προνόμιο να μεταφέρει μαζί της στη Βενετία το ιερό λείψανο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.

Τηλ. +30-210-7272.305,Οι Ενορίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που επιθυμούν να επισκεφθούν οργανωμένα το ιερό Προσκύνημα κατά τις ημέρες εκείνες (από 10 έως 24 Μαΐου 2015), δύνανται να επικοινωνούν μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail προκειμένου να τους ξεναγήσουμε και να τους προσφέρουμε το παραδοσιακό κέρασμα.Στη Βενετία τοποθετήθηκε «in capela ducali» (δηλ. στον ναό του Αγίου Μάρκου). Στη συνέχεια, το 1009, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Όθωνα Orseolo, δύο άλλα παιδιά του Πέτρου Orseolo, ο Orso, επίσκοπος του Torcello και η Felicita, ηγουμένη της μονής του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στο Torcello, κατάφεραν να μετακομισθεί το ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος στο ναό αυτής της μονής, όπου ακόμη μαρτυρείται τον 18° αιώνα. Την εποχή των Ναπολεόντειων καταστροφών το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας μετακομίσθηκε στο ναό του Αγίου Μαρτίνου, στη νήσο του Burano, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

See more at: http://www.amen.gr/article20025