Παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου οι χειμερινές εκπτώσεις – Οι προσδοκίες των εμπόρων

Για έναν μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαρτίου θα παραταθούν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες κανονικά ολοκληρώνονταν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η παράταση των εκπτώσεων αποτελούσε αίτημα των εμπόρων καθώς το μεγαλύτερο διάστημα αυτής της περιόδου τα καταστήματα παρέμεινα κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην αγορά. Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως είχε γράψει το insider.gr εκτίμησε πως ήταν λογικό το αίτημα των εμπόρων καθώς δεν μπόρεσαν να έχουν έσοδα εν μέσω εκπτώσεων με την αγορά κλειστή και έτσι προχώρησε στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Οι έμποροι εκτιμούσαν πως θα χάσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον περσινό τζίρο 5,5 δισ. ευρώ των χειμερινών εκπτώσεων ενώ παράλληλα μεγάλος όγκος των προϊόντων που είχαν προμηθευτεί τα καταστήματα για να διαθέσουν τη χειμερινή περίοδο θα έμενε απούλητος με μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους επαγγελματίες.

«Ορθή και έγκαιρη απόφαση είναι η επιβεβλημένη παράταση της εκπτωτικής περιόδου έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου οι εμπορικές επιχειρήσεις να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματα στα ράφια τους, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν νέα προϊόντα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης προσθέτοντας ότι «όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν με πολύ προσοχή, γι’ αυτό είναι εύλογο να αποστέλλεται από τους καταναλωτές μήνυμα στο ξεχωριστό πενταψήφιο αριθμό 13032, προκειμένου να πραγματοποιούν τις αγορές τους».

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει πως «επιχειρηματικότητα και κυβέρνηση, γνωρίζουν καλά πως η εβδομαδιαία αιμορραγία των 500 εκ. ευρώ από τις απώλειες της κατανάλωσης πρέπει να σταματήσει πριν είναι πολύ αργά», ενώ προσθέτει ότι «πρέπει όλοι να συμβάλουμε με αλληλοσεβασμό και αυτοέλεγχο, τόσο για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και για την υγεία της αγοράς και της οικονομίας».

Αγωνία και για τον πασχαλινό τζίρο

To ζήτημα βέβαια αυτή τη στιγμή για τον εμπορικό κόσμο είναι πότε τελικά θα ανοίξουν τα καταστήματα και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν. Γιατί μπορεί οι εκπτώσεις να παρατείνονται έως το τέλος Μαρτίου, ωστόσο η αγορά αναμένεται να μείνει κλειστή τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ενώ ακόμη και κι όταν τα καταστήματα ανοίξουν, δεν έχει καθοριστεί πώς θα λειτουργήσουν. Εάν δηλαδή θα επιτρέπεται η είσοδος των καταναλωτών εντός των καταστημάτων ή θα εφαρμοστεί η μέθοδος click away.

Η μεγάλη αγωνία για τους εμπόρους ωστόσο είναι η περίοδος του Πάσχα, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα να τονίζει κατά τη διάρκεια χθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης ότι «ο εμπορικός κόσμος δεν θέλει ένα ακόμη χαμένο Πάσχα». Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε πρέπει να είναι το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει το εμπόριο τον Απρίλιο και να μην χαθεί άλλη μία περίοδος υψηλής καταναλωτικής ζήτησης για την αγορά.

πηγή: Insider.gr – Ρομίνα Νικηφόρου