Μάρτιο και πιθανά και Απρίλιο τα lockdown: Τι θα συμβεί με τα ενοίκια – Ποιοι απαλλάσσονται και πόσο

Τροχιοδεικτική βολή για lockdown και τον Απρίλιο έριξε το υπουργείο Οικονομικών. Χθες κατά την κατάθεση της τροπολογίας για τα μηδενικά ενοίκια του Μαρτίου, υπήρξε η διαρροή ότι εξετάζεται επέκταση του μέτρου και για τον Απρίλιο. Ωστόσο όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αυτό θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία.

Όπως ακριβώς συνέβη και κατά τoυς δυο προηγούμενους μήνες η Κυβέρνηση με την κατάθεση της τροπολογίας επεκτείνει το μέτρο της 100% απαλλαγής από τα ενοίκια σε όλους όσοι έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή.

Ποια καταστήματα επιδοτούνται και πόσο

Αναλυτικότερα τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις από τους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού απαλλάσσονται στο 100% από την πληρωμή ενοικίων τον Μάρτιο. Ειδικότερα, μηδενικά ενοίκια προβλέπονται και τον Μάρτιο για:

-Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.).

-Επιχειρήσεις λιανεμπορίου.

-Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

-Τα γυμναστήρια και τις επιχειρήσεις του αθλητισμού.

-Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και τις υπηρεσίες μεταφορών που εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Αντίθετα οι κλάδοι που πλήττονται και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή έχουν έκπτωση 40%, στην ίδια μείωση κατατάσσονται και οι φοιτητικές στέγες των παιδιών εργαζομένων που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Η ενίσχυση των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων ακινήτων
Οι ιδιοκτήτων ενοικιαζομένων ακινήτων που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο ή θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου αν ανήκουν στην κατηγορία απαλλαγής ενοικίου κατά 100% και 50% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου αν ανήκουν στην κατηγορία του μειωμένου ενοικίου.

Μάλιστα αυτό το ποσό θα είναι ακατάσχετο. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η καταβολή του 80% ή του 50% αντίστοιχα θα είναι ταυτόχρονα και αφορολόγητη. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη φορολογική δήλωση δεν θα προσμετρηθεί σαν εισόδημα το σύνολο της περιόδου που υπήρξε κρατική ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Έρχονται πληρωμές ιδιοκτητών ενοικιαζομένων ακινήτων

Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου μέχρι την Παρασκευή θα έχουν πιστωθεί οι αποζημιώσεις που παρέμεναν σε εκκρεμότητα για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα θα τρέξουν οι πληρωμές για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου.

πηγή: Documento – Γιώργος Κόκκινος