Αποζημιώσεις ενοικίων: Διπλή πληρωμή έως την ερχόμενη Παρασκευή για Νοέμβριο – Δεκέμβριο

Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό του – Τα κόλπα με μη πληττόμενους ενοικιαστές και τα ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ –

Τι ισχύει για τον Μάρτιο

Ανοίγουν και πάλι τα κρατικά ταμεία προκειμένου να πληρωθούν στην ερχόμενη Παρασκευή οι πρώτες αποζημιώσεις για τα κουρέματα των ενοικίων πάει να τον περασμένο Δεκέμβριο όπως επίσης και οι πληρωμές που έχουν απομείνει για τα κουρέματα του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι περιπτώσεις οπού ενοικιαστές ξεγελούν τους ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι το «κούρεμα» των ενοικίων, χωρίς να είναι πραγματικοί δικαιούχοι. Αυτό φαίνεται πως είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την κρατική ενίσχυση οι εκμισθωτές, για τη βοήθεια που παρείχαν στον ενοικιαστή τους!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ολοκληρώνει τους σχετικούς ελέγχους και έχει εντοπίσει “λαθρο-δικαιούχους” ενοικιαστές ( για «κουρεμένα» ενοίκια από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Αύγουστο) θα αποστείλει email σε περίπου 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους εξηγήσει για πιο λόγο δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ, μετά τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που «έτρεξε» στις 338.528 δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020, απέρριψε 79.306 δηλώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δικαιούνταν κρατική αποζημίωση.

Πολλές περιπτώσεις αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων ενώ μεταξύ των δηλώσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται 45.783 γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν πληττόμενος Σε 28.981 δηλώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο ενώ σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

Χαρακτηριστική εικόνα δίνουν δυο από τα email που έχουν ήδη αποσταλεί και αναφέρουν τα εξής:

1. «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ ********, δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου,διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή.

2. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ***** έκανε έναρξη στις 16/10/2020».

Πολλοί σκέφτονται ακόμα και εξώσεις (σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δόλος) κάτι που όμως είναι πρακτικά αδύνατο αυτήν την περίοδο. Ακόμη κι αν μία απόφαση έξωσης έχει εκδοθεί πριν από την πανδημία, αυτή δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί. Ακόμη και η διαδικασία έξωσης να ξεκινήσει, απαιτείται ένα μακρύ χρονικό διάστημα ωσότου το δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του.

Τι ισχύει για τον Μάρτιο

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Ειδικότερα, τον επόμενο μήνα απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α).

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Το λιανεμπόριο.

Για πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% (αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ). Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Για παράδειγμα στα 600 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 360 ευρώ. Από τα 240 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 120 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ   – Στέλιος Κράλογλου