Η Χωροφυλακή, η Αστυνομία Πόλεων και η ΕΛ.ΑΣ. στην πόλη μας

Πριν την ίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων (έτος ίδρυσης 1920), υπήρχε η Χωροφυλακή (έτος ίδρυσης 1830) η οποία παρ΄ ότι θεωρούνταν Στρατιωτικό Σώμα, εκτελούσε και χρέη αστυνόμευσης και τάξης σε δήμους και Κοινότητες.

Ο ρόλος της σε σχέση με την Αστυνομία Πόλεων χαρακτηρίζετο πιο αυταρχικός και τραχύς όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, δομής και επέμβασης της.

Ο Δήμος μας, από Κοινότητα που ήταν ακόμα, είχε επί δεκαετίες Χωροφυλακή.

Ο Σταθμός και αργότερα το τμήμα Χωροφυλακής στεγαζόταν ένα διάστημα στην οδό Καραολή και αργότερα στην οδό Αθανασίου Διάκου.

Αργότερα η Χωροφυλακή συγχωνεύτηκε με την Αστυνομία Πόλεων και εξελίχθηκε στη σημερινή ΕΛ.ΑΣ., το όνομα της οποίας τότε, έγινε τότε αφορμή σχολίων και καυγάδων διότι θύμιζε τον Ε.Λ.Α.Σ. …

Η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1984 από τη συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και ως το Φεβρουάριο του 1985 υπήρξε μία δοκιμαστική περίοδος συναρχηγίας, όπου ο τελευταίος Αρχηγός της Χωροφυλακής Εμμανουήλ Μπριλλάκης και ο τελευταίος Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων Παναγιώτης Ραφτόπουλος καθοδηγούσαν ταυτόχρονα το νέο Σώμα.

Σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα στεγάζεται στο ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Στέφανου Σαράφη και Χίου.

Σημειώνουμε πως για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να το αγοράσει ο Δήμος, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, για να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες του.

Το πόρισμα της Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου όμως που είχε αναλάβει να ασχοληθεί με τα προδιαδικαστικά, ήταν αρνητικό και έτσι δεν προχώρησε η αγορά.