Μήτρος Σουλιμιώτης, ο Δήμαρχος που “έφυγε” πριν 26 χρόνια σαν σήμερα

Τα ξημερώματα της 10 Φλεβάρη 1996, ο επίτιμος Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Μήτρος Σουλιμιώτης έφυγε από τη ζωή.

Ενας σεμνός αγωνιστής της δημοκρατίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κομμουνιστής Μήτρος Σουλιμιώτης, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του παλεύοντας το όραμα και τις ιδέες του μέχρι την ύστατη ώρα του, άφησε την τελευταία του πνοή, πριν 26 χρόνια.

Με τη στάση ζωής του κέρδισε την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό του λαού του Δήμου της Αγ. Βαρβάρας.

Ο Μήτρος Σουλιμιώτης γεννήθηκε στις Ράχες Γορτυνίας το 1921. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και το 1941 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και παίρνει ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του λαϊκού κινήματος, για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το 1965 γίνεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για τη δραστηριοποίηση του λαού της Αγ. Βαρβάρας, ανεξάρτητα από πολιτικοϊδεολογικές αντιλήψεις, για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης πόλης.

Το 1967, μόλις εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, στις 21 Απρίλη, καλεί δημόσια το λαό της Αγ. Βαρβάρας να αντισταθεί. Για την πράξη του αυτή και τη γενικότερη δράση του συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τη χούντα.

Μετά την πτώση της χούντας εκλέγεται δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας επί 4 συνεχείς τετραετίες.

Το 1994 ανακηρύσσεται επίτιμος δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, για τη μεγάλη του προσφορά στο δήμο και στους δημότες και τη συνεχή παρουσία του, παρά τα μεγάλα προβλήματα υγείας που είχε, σ’ όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Ο αείμνηστος Δήμαρχος της πόλης μας ΜΗΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ σύρθηκε στα δικαστήρια επανειλημμένες φορές για την κατάληψη στα Ριμινίτικα και την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Επίσης πολλές φορές, η Χωροφυλακή τον προσήγαγε στο τμήμα, διότι αρνιόταν να δώσει κατάλογο με τα ονόματα των απεργών εργαζομένων στο Δήμο, που πραγματοποιούσαν απεργία και η τότε Νομαρχία ζητούσε τα ονόματά τους.

Η φωτογραφία μας είναι από το τμήμα χωροφυλακής, που τότε στεγάζονταν στην οδό Αθανασίου Διάκου.

Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί, μαθαίνοντας τα νέα, μίας από τις προσαγωγές του ΜΗΤΡΟΥ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗ.

Δημοτική αρχή και εργαζόμενοι ήταν ενωμένοι για το καλό της πόλης μας.

ΜΑΖΙ, ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ!!!

Την εξόδιο ακολουθία του παρακολούθησαν χιλιάδες λαού που τον συνόδευσαν στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου και ετάφη.