Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 οι δημοτικές εκλογές

Σύμφωνα με το άρθρο 3 με τίτλο Α Διάρκεια δημοτικής περιόδου του Σχεδίου Νoμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο:

Ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων και οι εκπρόσωποι των δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και πεντακόσιους (500) κατοίκους, εκλέγονται κάθε πέντε (5) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται κάθε πέμπτο έτος της δημοτικής περιόδου, τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 22, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Η εγκατάσταση των αρχών της παραγράφου 1 γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από αυτό της διεξαγωγής των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του πέμπτου έτους.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η εκλογή για τα αξιώματα της παρ. 1 γίνεται τη Κυριακή 8 Οκτωβρίου του 2023 και η εγκατάσταση των αρχών της παραγράφου 1 γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2024.

πηγή: MyOTA.gr