Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία για τη δήλωση στους δήμους


Παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου έλαβαν οι δηλώσεις για τον καθορισμό επιφάνειας ή χρήσης ακινήτου προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού λόγω κορονοϊού. Σημειώνεται πως η εκκαθάριση των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους θα γίνει με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Αναλυτικότερα, παρατείνεται από τη λήξη της (31.1.2021) έως 31.3.2021:

η προθεσμία εκκαθάρισης, από τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, των δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων, για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς ΟΤΑ α’ βαθμού

η καταληκτική ημερομηνία απασχόλησης προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την υποβοήθηση του έργου των προαναφερόμενων υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι, μέσω της εφαρμογής tetragonika.govapp.gr παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει «η ανακριβής δήλωσή τους για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (συνήθως πενταπλάσιων στην επαγγελματική χρήση από την οικιακή!) επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Παρά την επί λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας λειτουργία της πλατφόρμας, τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο εξ αιτίας του ότι δεν έγινε ενημερωτική καμπάνια βασισμένη στην αποστολή emails από την ΑΑΔΕ στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού».

Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, αποκαλύφθηκαν 60 εκατομμύρια «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, ενώ σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα για τις μισθώσεις αλλά και ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί την αγορά των ακινήτων και θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ