Το κτήριο του Θεολογικού Φοιτητικού Οικοτροφείου στην πόλη μας, 85 ετών

Ένα από τα παλαιότερα κτήρια στην πόλη μας, είναι το επιβλητικό ακίνητο της Αποστολικής Διακονίας, δίπλα από τον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο εδώ και 85 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ  ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟY

Το κτίριο θεμελιώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες στις 22 Ιουλίου 1937.

Ο διαδεχθείς τον Χρυσόστομο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης (1938-1941) ευτύχησε να δει τελειοποιημένο το κτίριο, αλλά λόγω του πολέμου δεν κατόρθωσε να λειτουργήσει διότι μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω των συνθηκών.

Το οικοτροφείο ξεκινά στη δεκαετία του 1950 την πορεία και τη δράση του στον εκκλησιαστικό χώρο. Στα μέσα της δεκαετίας οι τρόφιμοι έφτασαν τους 202, στους οποίους περιλαμβάνονταν και αρκετοί αλλοδαποί.

Το 1970 με συνοδική απόφαση το θεολογικό οικοτροφείο μεταφέρθηκε σε τριόροφο κτίριο στη Ν. Φιλοθέη.

Την τετραετία 1983 – 1987 στο ακίνητο λειτουργεί παράρτημα της σχολής Κοινωνικών Λειτουργών του ΤΕΙ ΑΙΓΑΛΕΩ και μετά το ακίνητο εγκαταλείπεται.

Mε πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το ακίνητο ανακαινίσθηκε και σε αυτό φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων διαιτητές αθλημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο 3όροφο κτίριο μεταστεγάστηκε το Φοιτητικό Θεολογικό Οικοτροφείο. Το Φοιτητικό Θεολογικό Οικοτροφείο φιλοξενεί περί τους 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας

Σημ. Συντ.: η κάτω φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 2002 κατά τη διάρκεια των έργων  ανακατασκευής του και η πάνω είναι με τη σημερινή μορφή του.