Συρρίκνωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και εκλογή με 42%

Υπερβολικά μεγάλο χαρακτήρισε τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων προαναγγέλλοντας την μείωση τους σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης. Προϊδέασε μάλιστα για πλαφόν και στην είσοδο των παρατάξεων στο Δημοτικό και Περιφερειακό συμβούλιο. «Ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά απέφυγε να προσδιορίσει περισσότερο τα ποσοστά.

Τα ίδια θα ισχύσουν και για τις περιφέρειες εκλογές.

Το σίγουρο είναι ότι ο εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του από τη Βόρεια Ελλάδα και ο κύριος Πέτσας.

Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με 40-42%. Ο κύριος Βορίδης είπε πέριξ το 42%. Επιθυμία της κυβέρνησης σήμερα είναι να φέρει ένα νόμο που θα διευκολύνει την εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή

Επίσης σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Βορίδης «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο».

Με την κατάργηση της απλής αναλογικής όπως ανέφερε ο Υπουργός «αποκαθιστούμε την εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά λίγο πιο αόριστες ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του προχθές στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Υπουργός πάντως τόνισε ότι τα ακριβή ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως φαίνεται λοιπόν επανερχόμαστε στο παλιό σύστημα του 2006 αλλά με πλαφόν στην είσοδο των παρατάξεων. Μένει να δούμε αν θα αντιμετωπιστεί και το παλιό πρόβλημα όπου δύο παρατάξεις περνούσαν το 42% με ελάχιστες ψήφους διαφορά και ο ένας έπαιρνε τριπλάσιες έδρες από τον άλλον, χωρίς δεύτερο γύρο.

πηγή: MyOTA.gr