Πώς θα πληρώσετε μισή δόση δανείου – Ανοίγουν οι ρυθμίσεις “step up”

Το 50% της δόσης που πλήρωναν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 θα κληθούν να καταβάλουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 όσοι δανειολήπτες βγήκαν ή αναμένεται να βγουν σταδιακά μέχρι τις 30 Μαρτίου από το καθεστώς αναστολής πληρωμής της μηνιαίας δόσης. Τα νέα προγράμματα ρυθμίσεων, που φέρουν τον τίτλο «step up», έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε τροχιά, ωστόσο η καθολική εφαρμογή τους από το σύνολο των τραπεζών θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Η τράπεζα που ανακοίνωσε ήδη το μέτρο-ρύθμιση είναι η Πειραιώς, καλώντας τους πληγέντες δανειολήπτες της να πληρώσουν το 50% της μηνιαίας δόσης για ολόκληρο το 2021 και το 75% για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, και οι υπόλοιπες τράπεζες επικοινωνούν με τους πελάτες τους για τους οποίους λήγει η αναστολή πληρωμής της δόσης δανείου και τους προτείνουν, ανάλογα με τη σημερινή εισοδηματική τους κατάσταση, αντίστοιχες ρυθμίσεις. Ωστόσο, περιμένουν να ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, προκειμένου να έχουν σαφέστερη εικόνα για το πόσοι δανειολήπτες πλήρωσαν κανονικά τη δόση και πόσοι εκδήλωσαν αδυναμία. Το νέο μέτρο της μισής δόσης δεν θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), αλλά αποκλειστικά για όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Σίγουρα μισή δόση θα πληρώσουν όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να περιορίζονται τουλάχιστον κατά 20% και σαφώς οι ευάλωτοι οικονομικά.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το μέτρο θα ισχύσει για όσες εντάσσονται στους ΚΑΔ, όσες είδαν τον τζίρο τους να προσγειώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και για όσες έκλεισαν μέσα στο 2020, αλλά και στις αρχές του 2021 με κρατική εντολή. Συνολικά, 350.000 δανειολήπτες μπήκαν το 2020 σε καθεστώς moratorium με δάνεια ύψους (αθροιστικά) άνω των 25 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει το «step up»

Από τη ρύθμιση «step up» αποκλείονται 160.000 δανειολήπτες δανείου με εγγύηση την πρώτη κατοικία, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης για 9 μήνες, γνωστό ως «Γέφυρα Ι». Για τους υπόλοιπους το μέτρο θα εφαρμοστεί ως εξής: Μέχρι πότε θα ισχύσει η πληρωμή της μισής δόσης; Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 έληξαν οι αναστολές πληρωμής της μηνιαίας δόσης του δανείου περίπου για το 90% των δανειοληπτών που είχε κάνει χρήση του μέτρου, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να λήξουν τα moratoria συνολικά.

Όσοι δανειολήπτες, λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται από την πανδημία, δεν μπορούν να καλύψουν το ύψος της δόσης που πλήρωναν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα και να ζητήσουν διευκόλυνση στην πληρωμή. Όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν -σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αρκετοί- θα πληρώσουν από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο (ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας) το 50% της μηνιαίας δόσης που έδιναν για το δάνειό τους τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

πηγή: Εnikos.gr – Της Αναστασίας Παπαϊωάννου