23 Ιανουαρίου 1992, πενθεί η Πολεμική Αεροπορία και η πόλη μας…

 

Τρεις αεροπόρους έχασε η Πολεμική Αεροπορία, πριν από είκοσι ένα χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου 1992. Ο ένας εξ αυτών ο συμπολίτης μας ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, προς τιμή και μνήμη του συμπολίτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, έδωσε το όνομα του στο δρόμο που ήταν η κατοικία του και εφάπτεται με τον χώρο της Αποστολικής Διακονίας, ξεκινώντας από το σημείο που τελειώνει η οδός Διγενή Ακρίτα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΛΙΒΕΡΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

Στις 23 Ιανουαρίου 1992, ο Αντισμήναρχος (Ι) Παναγιώτης Ζαφειράκης, ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος Δημόπουλος και ο Ανθυπασπιστής Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος HU-16B Albatros της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας της 112 Πτέρυγας Μάχης, (έλεγχος εν πτήση αριστερού κινητήρα που είχε τοποθετηθεί στο Αεροσκάφος μετά από επισκευή) κατέπεσε (παρόλο που καταβληθήκαν φιλότιμες προσπάθειες από το πλήρωμα για να συμβεί το αντίθετο) στην πόλη της Ελευσίνας σε πλατεία δίπλα στο Αεροδρόμιο μετά από μηχανική βλάβη επισκευασμένου κινητήρα (Απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας /2002).

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, προήχθη τιμητικά, μετά τον θάνατό του, στο βαθμό του Αντισμήναρχου, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΥΠΟΥ HU-16B Albatros

Η Αμερικανική Αεροπορία είχε δανείσει στη Νορβηγία έναν αριθμό αεροσκαφών, κάποια από τα οποία, με την παρέλευση του χρόνου δανεισμού, παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία, στην 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ), στην οποία υπηρέτησαν από το 1969 έως το 1997, οπότε και αποσύρθηκαν.