Πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας

Πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας – Πάνω από 18.000 οι νέες προσλήψεις με επιδότηση εισφορών.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας δεν είναι μυστικό και αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο το Δεκέμβριο περίπου 650 χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αποδοχές τους.

Από την άλλη, τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής το «εργαλείο» των αναστολών λειτούργησε και αποφεύχθηκε ένα «τσουνάμι» απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η μετάβαση στην «επόμενη ημέρα», με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, να μην έχει απώλειες θέσεων εργασίας. Με αυτό το δεδομένο, τα στοιχεία από το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κίνητρο την επιδότηση των εισφορών, επιτρέπουν μια έστω συγκρατημένη αισιοδοξία.

Εργασία: Πάνω από 10.000 προσλήψεις ήδη -Από ποιες περιοχές

Ως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 26 χιλιάδες αιτήσεις ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκ των οποίων μάλιστα οι περίπου 4,5 χιλιάδες αφορούν σε μακροχρόνια ανέργους. Από αυτές, έχουν ήδη μετατραπεί σε προσλήψεις πάνω από 10 χιλιάδες, ενώ είναι σε εξέλιξη άλλες 8,5 χιλιάδες.

Ως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες από αυτές αφορούν στην Αττική (10.184) κι αυτό χρήζει προσοχής, καθώς στις «ευαίσθητες» περιοχές των νησιών του Β. Αιγαίου (143), του Ν. Αιγαίου (201), της Α. Μακεδονίας και Θράκης (508), το πρόγραμμα δεν φαίνεται να έχει διείσδυση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ότι οι νέες θέσεις εργασίας έχουν μια διασπορά, ως προς το ύψος των αποδοχών, καθώς δεν αφορούν μόνο σε θέσεις που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αν και η πλειοψηφία αυτών των νέων θέσεων εργασίας εντοπίζεται στη ζώνη των αποδοχών ως 1.000 ευρώ, καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις προσλήψεων ακόμα και με αποδοχές άνω των 3 ή των 4 χιλιάδων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα προσέλκυσης και πρόσληψης στελεχών.

Πώς κατανέμονται οι νέες θέσεις εργασίας
Ακόμα πιο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την κατανομή αυτών των νέων θέσεων εργασίας, καθώς οι περισσότερες από αυτές δεν καλύπτουν ανάγκες νέων κλάδων της οικονομίας, αλλά τους… συνήθεις υπόπτους και μάλιστα σε μια συγκυρία που δέχονται αφόρητη πίεση λόγω των παρατεταμένων μέτρων για την πανδημίας. Λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, εκπαίδευση, βιομηχανία τροφίμων, εστίαση έχουν τη μερίδα του λέοντος αυτών των προσλήψεων.

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εντάσσονται στο ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας επιδοτείται, για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο ανωτέρω πρόγραμμα, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης, βάσει της δραστηριότητας που ασκεί το προσλαμβανόμενο στην επιδοτούμενη θέση εργασίας πρόσωπο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία πρόσληψης και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του έκτου ημερολογιακού μήνα από αυτόν της πρόσληψης.

Πηγή: iefimerida.gr – Γιώργος Παππούς