Έρχεται παράταση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Παράταση μέχρι την Τρίτη 19 του μήνα δίνει το Yπουργείο Oικονομικών στην προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά και για διορθώσεις κατατεθειμένων αιτήσεων, στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 που κανονικά έληγε σήμερα .

Η ολιγοήμερη παράταση παρέχεται ώστε να δοθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερος χρόνος, για να συμμετέχουν στις ενισχύσεις και κλάδοι (Ασφαλιστικοί σύμβουλοι, διαμεσολαβητές, πράκτορες κτλ.) οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα παραστατικά για να αποδείξουν μείωση τζίρου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Επίσης, δίνεται χρόνος και σε λογιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι χρονικά περιθώρια που έδινε ο 5ος κύκλος ήταν πολύ μικρά. Τούτο, με δεδομένο τον μεγάλο όγκο δουλειάς με τον οποίον έχουν επιφορτιστεί, λόγων των πολλαπλών συστημάτων της ΑΑΔΕ που θα πρέπει να ενημερώνουν και φυσικά το κλείσιμο του 2020.

Σημαντικό είναι ότι στις τέσσερις περισσότερες μέρες που θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα εκτός από αιτήσεις θα δέχεται και διορθώσεις, με στόχο να πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται να ενταχθούν, το σύνολο της ενίσχυσης που τους αναλογεί.

Σε δεύτερη ανάγνωση, η 4ήμερη παράταση θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις αιτήσεις που είχαν φτάσει ήδη πάνω από 480.000 με βάση τα χθεσινά στοιχεία, έναντι περίπου 400.000 που ανέμενε το Υπουργείο Οικονομικών. Η μεγάλη συμμετοχή ήταν κάτι το αναμενόμενο αφού και σε αυτόν τον κύκλο θα ισχύσει ότι το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, ενώ δικαίωμα ένταξης έχουν οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με εξαίρεση μόνο τις πολύ μεγάλες που απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα.

Ένα επιπλέον κίνητρο, είναι και η ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ που έχει ιδιαίτερη σημασία, για τις εταιρείες χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Ως γνωστό, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, συμπληρώνει την Επιστρεπτέα 4, καλύπτοντας και τους δύο τελευταίους μήνες του 2020. Αυτό σημαίνει ότι από το ποσό της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον αλγόριθμο του υπουργείου Οικονομικών, για όσες επιχειρήσεις μπήκαν και στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που έχουν πάρει ήδη και θα τους πιστωθεί η διαφορά. Κάτι τέτοιο για μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και εργαζομένων που αμείβονται τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που μπήκαν και στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας θα σήμαινε ενίσχυση μικρότερη από 1.000 ευρώ ή και μηδενική. Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, ότι η ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ θα είναι “καθαρή” και πέρα από όποιους συμψηφισμούς.

Μετά την παράταση, η πλατφόρμα θα κλείσει, θα γίνουν οι τυπικοί έλεγχοι για την ακρίβεια των στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αποδοχή των ενισχύσεων που θα έχουν προκύψει από τον μαθηματικό τύπο του ΥΠΟΙΚ. Ανάλογα με την πορεία που θα έχει και η δεύτερη διαδικασία, οι πιστώσεις των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν από τις 22 του μήνα, με προοπτική η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων να έχει λάβει την ενίσχυση μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή: Capital.gr – Του Τάσου Δασόπουλου