Καπλάνης: “Ο δήμος μας «κατέβασε ρολά» σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα”

Αγία Βαρβάρα, 14/01/2021

Ο δήμος μας «κατέβασε ρολά» σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Σε αντίθεση με άλλους δήμους, έχει αρκεστεί αποκλειστικά στο πολιτιστικό υπόβαθρο που κατέχει η πόλη μας και στις δυνατότητες των κατοίκων (όσων τις έχουν) να λειτουργήσουν και να πράξουν αυτοβούλως και μόνοι τους. Από μέρους της διοίκησης, όλο αυτό το διάστημα των περιορισμένων κινήσεων, δεν υπήρξε καμία μέριμνα, ενέργεια και προγραμματισμός.

Υπάρχουν τόσα που θα μπορούσε να πράξει, αν ενδιαφερόταν πραγματικά για τους κατοίκους της πόλης μας, ιδίως για εκείνους που έχουν ανάγκη. Διαδικτυακές πολιτιστικές εκδηλώσεις, χορωδίες, θεατρικά, παραμύθια, κινητή βιβλιοθήκη, προγράμματα γυμναστικής, διαδικτυακές ημερίδες-ενημερώσεις για σημαντικά θέματα, όπως ο covid19, διαδικτυακά εργαστήρια, διαδικτυακά μαθήματα, τηλεφωνικές ασκήσεις για τους ηλικιωμένους, προσπάθειες για εξασφάλιση υπολογιστών σε όσους έχουν ανάγκη.

Αντί αυτού, έχει αναστείλει τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ άλλες τις έχει συγκεντρώσει, καταργώντας κάθε απαραίτητο μέτρο απόστασης. Στεγάζει σημαντικές δομές, ιδίως κοινωνικού χαρακτήρα, στον ίδιο χώρο, ενώ διαθέτει ανεκμετάλλευτα κτήρια, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων που τις στελεχώνουν κι εργάζονται ουσιαστικά σε συνθήκες προ πανδημίας και του κόσμου που τις επισκέπτεται.

Γιατί, πολύ απλά, δεν την διακατέχει ευαισθησία αλλά και νοιάξιμο για τις ανάγκες των άλλων και γενικότερα για τον «άλλον» άνθρωπο πέρα από τον εαυτό της. Ξοδεύει όλο της τον χρόνο και την ενέργειά της στο μοναδικό της έργο, αυτό των πολλαπλών και, σχεδόν, αυτόματων αναθέσεων, προσλήψεων και τακτοποιήσεων των προσκείμενών της, λόγω της υποχρέωσης που τους έχει, και στον ασταμάτητο αγώνα επίθεσης προς το πρόσωπό μου.

Και κάπως έτσι, οι λέξεις κοινωνία και πολιτισμός επανέρχονται στο προσκήνιο, όταν έρχεται η ώρα να εκδώσουν κάποιο φυλλάδιο. Παιδιά, ηλικιωμένοι, συμπολίτες μας με ανάγκες, εργαζόμενοι, πολιτισμός βρίσκονται, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, εκτός δήμου. Δυστυχώς, «οδεύουμε προς τον κατήφορο ξανά».

Γιώργος Καπλάνης
Επικεφαλής παράταξης «Η δική μας πόλη»