Αμέτρητες κάμπιες κατατρώγουν τα πεύκα στο βουνό – Καθυστέρησε το ράντισμά τους

Τον “κώδωνα του κινδύνου κρούει” συμπολίτισσά μας, με μήνυμά της στην εφημερίδα μας, όσον αφορά τις κάμπιες που καταστρέφουν τα πεύκα στο βουνό μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Κύριε Βαμβακόπουλε, παρακαλώ θίξτε το θέμα με τις κάμπιες στο βουνό δεν μπορούν να περπατήσουν οι ηλικιωμένοι είναι γεμάτος όλος ο δρόμος του δάσους. Υπάρχει και θέμα αλλεργιών και τα δέντρα καταστρέφονται”.

Θυμίζουμε πως:

Στις 26 Οκτώβρη του χρόνου που πέρασε, ο Δήμος ξεκίνησε καθυστερημένα τον ψεκασμό των πεύκων για την αντιμετώπιση της κάμπιας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτά.

Όπως γράφαμε και τότε αλλά και προηγούμενες χρονιές, ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται το διάστημα Σεπτέμβριος – Οκτώβριος για να έχει αποτελέσματα.

Η καθυστερημένη επέμβαση του Δήμου έχει σαν αποτέλεσμα αυτήν την εποχή κάμπιες να έχουν κατακλύσει τα πεύκα στο βουνό και να κατατρώγουν τα δένδρα.

Όσα δένδρα δεχτούν την επίθεση των καμπιών δεν έχουν επιστροφή. Ξεραίνονται για πάντα.

Γράφαμε τότε:

Όταν λοιπόν, τον Οκτώβριο γράφαμε τα παραπάνω υπήρξαν ορισμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι με σχόλια τους μας ειρωνεύονταν πως “τα ξέρουμε όλα”, ενώ υπήρξαν και θριαμβευτικά δημοσιεύματα για την πετυχημένη παρέμβαση του Δήμου.

Τα αποτελέσματα δυστυχώς, είναι η καλύτερη απάντηση στα προηγούμενα.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι ποιος είχε δίκαιο και ποιος άδικο.

Το ζητούμενο είναι πως θα απαλλαγούμε πλέον από τις κάμπιες και θα σώσουμε τα πεύκα.

Ένας τρόπος πλέον υπάρχει. Ο χειροκίνητος.

Βεβαίως το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να μειώσουμε τη ζημιά.

Τουλάχιστον ας γίνει μάθημα στο Δήμο και εφέτος να ξεκινήσει το ράντισμα την εποχή που πρέπει.

Μη μας διαφεύγει πως ο Δήμος, οφείλει να προστατεύει τους πολίτες αυτής της πόλης, για να μπορούν να κάνουν τον περίπατό τους, με τα παιδιά τους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία στο δάσος μας, με ασφάλεια, αλλά να προστατεύει και το δάσος από κάθε κίνδυνο.

Ας κινηθεί έστω και τώρα και να θυμάται: “ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΟΚΤΩΒΡΙΟ” και όχι όποτε θέλουμε…