Χατζηθεοδοσίου: «Με ενότητα, όραμα, σχέδιο και σκληρή προσπάθεια, μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ασχοληθεί πάρα πολύ με τη χρονιά που μας αφήνει, το 2020. Η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη, έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή. Πλέον τίποτα δεν θα είναι ίδιο, καθώς ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα. Από τιε μικρές καθημερινές μας συνήθειες, μέχρι την οικονομία όλων των χωρών.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη στιγμή προηγείται η προστασία της δημόσιας υγεία ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας. Παράλληλα όμως έχει ξεκινήσει μία μάχη επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσει και αυτοαπασχολούμενους, με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία Βαθιά ύφεση που οι συνέπειες της θα είναι ορατές για χρόνια. Μία από τις άμεσες που κινδυνεύουμε να δούμε τους επόμενους μήνες εδώ στην Ελλάδα, είναι το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Πρώτο μέλημα λοιπόν για όλους στο Ε.Ε.Α. είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον περιορισμό αυτών των αρνητικών συνεπειών. Η έγκαιρη προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής, με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουμε, έδωσε τη δυνατότητα της συνεχούς και ταχύτατης εξυπηρέτησης των μελών μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Το Επιμελητήριό μας, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε δίπλα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προσφέροντας συνεχή και έγκριτη ενημέρωση ενώ μέσω των προτάσεων που κατέθετε προς την κυβέρνηση, πέτυχε τη βελτίωση πολλών από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν.

Οι προκλήσεις λοιπόν για τη νέα χρονιά, το 2021, είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς αν όλα πάνε καλά με το εμβόλιο, θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανασύνταξη της οικονομίας μας. Και εμείς θα στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον ελεύθερο επαγγελματία, τη μεσαία τάξη. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία μας να βοηθήσουμε τα μέλη μας να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν το δικό τους e-shop και τη δική τους ιστοσελίδα. Θεωρούμε κομβικό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μας, αφού μόνον έτσι θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και η ταχύτερη προσαρμογή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα «όπλα» που μας δίνει η τεχνολογία. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε με την ίδια ορμή τις παρεμβάσεις μας προς την Πολιτεία, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βοηθήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στον αγώνα βιωσιμότητας που δίνουν.

Μέχρι σήμερα το Επιμελητήριό μας έχει καταφέρει πολλά, κάτι που πιστώνεται σε κάθε μέλος της Διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και σε κάθε εργαζόμενο του Ε.Ε.Α. Η κρίσιμη μάχη όμως θα δοθεί τους επόμενους μήνες. Και το αποτέλεσμα της πρέπει να βρει ενισχυμένη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Με ενότητα, όραμα, σχέδιο και σκληρή προσπάθεια, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε από αυτή τη νέα περιπέτεια πιο δυνατοί.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, υγεία για εσάς και τις οικογένειες σας και δύναμη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Καλή χρονιά!

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών