Κινέζοι επιστήμονες δείχνουν και την Ελλάδα ως πιθανό τόπο “πηγής” του κορωνοϊού

Ισχυρισμοί επιστημόνων από την Κίνα, προτού αρχίσει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του κορωνοϊού – Δείχνουν ανάμεσα σε οκτώ χώρες και την Ελλάδα ως πιθανό τόπο από όπου μπορεί να μεταδόθηκε για πρώτη φορά ο ιός – Πού βασίζουν τα στοιχεία της έρευνάς τους οι Κινέζοι

Πριν από εννέα μήνες, οπότε άρχισε η εξάπλωση της νόσου Covid-19, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Κίνα και συγκεκριμένα στα άγρια ζώα που πωλούνταν στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, με τον κορωνοϊό να έχει εξελιχθεί σε πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ετοιμάζεται για διεξαγωγή έρευνας στην Κίνα, μια νέα ερμηνεία έρχεται από το Πεκίνο.

Κινέζοι επιστήμονες διατείνονται ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Ινδία το καλοκαίρι, εν μέσω κύματος καύσωνα, γεγονός που ανάγκασε ανθρώπους και ζώα να πίνουν το ίδιο νερό.

Συγκεκριμένα, ομάδα από την ακαδημία επιστημών της Κίνας υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους μέσω νερού, προτού ταξιδέψουν μολυσμένοι, από τη νόσο, στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά περιστατικό νέου κορωνοϊού.

Στο πόρισμα που παρουσίασαν Κινέζοι επιστήμονες αντιτίθεται ειδικός από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έρευνα περί μολυσμένου νερού έχει κενά και στην ουσία δεν προσφέρει κάτι σημαντικό στην υπόθεση.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κινεζικές αρχές ρίχνουν άλλου το βάρος σε σχέση με την προέλευση του κορωνοϊού, ενώ έχουν αφήσει σαφείς αιχμές για τη «γέννησή» του σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Οι ΗΠΑ είχαν, ουκ ολίγες φορές, μιλήσει για «κινεζικό ιό» και για κυρώσεις στο Πεκίνο εξαιτίας της μη έγκαιρης αναφοράς του προβλήματος που επέφερε τη δραματική εξάπλωση της φονικής νόσου.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δείχνει αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή υπεύθυνη την Ινδία, σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, και με τα στρατεύματα να συγκρούονται για αμφιλεγόμενα εδάφη.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να εντοπίσει την «πηγή του κακού», το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης δηλαδή, η έρευνα των Κινέζων επιστημόνων βασίζεται στις μεταλλάξεις που παρουσίασε ο κορωνοϊός.

Με αυτό το σκεπτικό, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να βρεθεί το δείγμα κορωνοϊού με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Αποκλείουν την Ουχάν, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, και στον αντίποδα επισημαίνουν τις εξής οκτώ χώρες από τις οποίες μπορεί να προήλθε ο ιός: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία ή Σερβία.

Επιμένουν πάντως περισσότερο στο σενάριο που θέλει το Μπαγκλαντές να βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα καθώς τόσο εκεί όσο και την Ινδία καταγράφηκαν δύο δείγματα με χαμηλές μεταλλάξεις.

πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ