Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού – Δελτίο τύπου του Δήμου

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Αυτοτελές Τμήμα Δημάρχου          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ             27/11/2020

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο για το έτος 2021, παρότι η πανδημία συνεχίζεται με σημαντική μείωση εσόδων του δήμου, λόγω απαλλαγής από τα τέλη όλων των καταστηματαρχών, που αναστέλλεται η λειτουργία τους εξ αιτίας των υγειονομικών μέτρων και για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή.

Το ίδιο συνέβη και την φετινή χρονιά με αποτέλεσμα στην τελική εκκαθάριση του έτους (οι εισπράξεις των τελών γίνονται μέσω της ΔΕΗ και άλλων παρόχων και αποδίδονται με καθυστέρηση) να καταγραφεί μεγάλο έλλειμμα όχι μόνο στα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, αλλά και στα γενικότερα έσοδα του δήμου λόγω απαλλαγής των μισθωτών των κυλικείων από την καταβολή μεγάλου μέρους των μισθωμάτων καταστηματαρχών από τα τέλη χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, μισθωτών των δύο αναψυκτήριων του δήμου, λόγω μείωσης των εισπράξεων από μισθώματα όσο και απωλειών των εσόδων από τις εισπράξεις τελών των πανηγυριών που δεν έγιναν και δεν θα γίνουν (μόνο το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας απέφερε έσοδο περί τις 100.000 ευρώ).

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε αυξήσαμε κατά 27%, τη σχεδόν μηδενική μέχρι τώρα ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών (3,6% μόνο επί του συνόλου των απορριμμάτων) και βαδίζουμε με συνέπεια στο μεγάλο μας και πρωτεύοντα στόχο να πετύχουμε, με την βοήθεια όλων μας, υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, γεγονός που θα ωφελήσει το περιβάλλον και τη ζωή μας, αλλά και την τσέπη μας διότι η αύξηση των υλικών που ανακυκλώνονται μειώνει την ποσότητα ταφής και αυτόματα το κόστος ταφής των απορριμμάτων.

Οι δηλώσεις των διορθώσεων των τετραγωνικών μέτρων, που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά και χειρόγραφα στο δήμο μας ανέρχονται σε περίπου 3.000 δηλώσεις και τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώθηκαν ανέρχονται σε περίπου 25.000 τ.μ. (η επεξεργασία των δηλώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί) και κατά προσέγγιση το ποσό που θα προστεθεί στα έσοδα υπολογίζεται σε 25.000 ευρώ ετησίως, εφόσον για κάθε τετραγωνικό μέτρο κατοικίας το τέλος έχει καθοριστεί σε 1,19 ευρώ, το χρόνο.

Η απόφαση που πήρε το δημοτικό μας συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 25ης Νοεμβρίου σημαίνει ότι παρά το ότι θα εισπράξουμε το έτος 2021 λιγότερα έσοδα ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ (εκτός από τους παραπάνω που διόρθωσαν τα τετραγωνικά των σπιτιών τους). ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ  ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ.

Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι διότι παρά τη δύσκολή συγκυρία και τις αντιξοότητες (έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, πόρων) καταφέραμε να αποδίδουμε πολύ καλύτερη καθαριότητα και πολύ καλύτερο ηλεκτροφωτισμό. Δεν πιάσαμε τους στόχους μας, υπάρχει δρόμος ακόμη αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μεθοδικά και οργανωμένα, όπως προχωράμε και με τη βοήθεια όλων σας, θα φτάσουμε σύντομα σε πολύ υψηλές αποδόσεις στους συγκεκριμένους τομείς και όχι μόνο.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δημότης, ειδικά τώρα, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πληρώνει αλλά να παίρνει κι από πάνω αλλά είναι έτσι οι νόμοι, τα πράγματα και οι δυνατότητες του δήμου που δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Έχουμε όμως το σχετικό προνόμιο να έχουμε τα χαμηλότερα τέλη από όλους τους δήμους της ευρύτερης περιοχής.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ΑΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΘΑ ΕΛΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΕΣΑΣ.