Προοδευτική » Παράθυρο για νέα ρύθμιση οφειλών με 100-120 δόσεις

Παράθυρο για νέα ρύθμιση οφειλών με 100-120 δόσεις

Παράθυρο για μια νέα ρύθμιση ακόμα και για 100-120 δόσεις των φορολογικών οφειλών που έχουν γίνει βουνό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επαναφορά σχήματος 120 δόσεων, δήλωσε ότι «σκέψεις υπάρχουν πολλές αλλά το πώς αυτές θα ξετυλιχθούν, ξέρετε, πρέπει να έχουν μια αλληλουχία αλλά και μια σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά το σημαντικότερο με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα συζητάμε με τους εταίρους και τους θεσμούς».

Το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών πέραν της έκτακτης ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων, η οποία θα τρέξει από τον Μάιο του 2021 και αφορά τους φόρους που γεννήθηκαν την περίοδο του lockdown και έχουν παγώσει μέχρι και τα τέλη Απριλίου, θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

«Μπλόκο» στις άδειες δόμησης οικοπέδων κάτω από τέσσερα στρέμματα
Πάντως, σε ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας αναφέρεται ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με το ΔΣ του Επιμελητηρίου και φοροτεχνικούς ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί η μετάθεση για το 2022 των οικονομικών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι φόροι και δόσεις ρυθμίσεων που αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, αλλά και ο ΦΠΑ επιχειρήσεων και οι δόσεις ρυθμίσεων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, που θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έχουν ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάιο είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Παράταση όμως έρχεται στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι πιθανότητες να μην αρχίσει να εφαρμόζεται στο σύνολό του από τις αρχές του έτους φαίνονται αυξημένες, ενώ παράλληλα το ίδιο το τραπεζικό σύστημα λαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «ο νόμος θα υλοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για την πρακτική εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, τις οποίες θα πρέπει να «χτενίσουν» και οι θεσμοί.

πηγή: tanea.gr
Μαρία Βουργάνα

Did you like this? Share it:

© 2020 Προοδευτική. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!