Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα – Tο σχέδιο της κυβέρνησης για άρση του lockdown

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, που φέτος αναμένονται εντελώς διαφορετικά λόγω κορωνοϊού και lockdown. Oι εξελίξεις από το μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, σχεδόν ένα μήνα πριν τις γιορτές, παραμένουν αρνητικές με την πανδημία να είναι σε έξαρση.

Έτσι, δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown στη χώρα και μετά τις 30 Νοεμβρίου λόγω της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη την επικράτεια, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επιθετικό δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα εξακολουθούν να τρομάζουν και οδηγούν την κυβέρνηση στην κατάρτιση νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μπορεί λίγο αργότερα να γίνει κάποια άρση περιορισμών. «Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά» είπε για παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα και θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η άρση της καραντίνας θα είναι σταδιακή και θα γίνει σε τρεις φάσεις, όπως και τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο της κυβέρνησης:

— Σχολεία και λιανεμπόριο θα ανοίξουν πρώτα, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

— Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά, τα καταστήματα εστίασης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί σε εστιατόρια και καφέ, που θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, και όχι σε κέντρα διασκέδασης και κλαμπ.

— Δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, συνεπώς θα κάνουμε Χριστούγεννα στον τόπο στον οποίο διαμένουμε.

— Τα ρεβεγιόν θα γίνουν με σύσταση να μην υπερβαίνουν οι καλεσμένοι τους 9 με 10 ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Επισήμως πάντως, η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Παρασκευή στη δημόσια τηλεόραση, σημειώνοντας ότι είναι μη ρεαλιστικός στόχος η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο για οριζόντια, άλλα με κανόνες, άρση του lockdown στο τέλος μήνα έχει εγκαταλειφθεί λόγω της σφοδρότητας της πανδημίας και είναι ειλημμένη πλέον απόφαση για μια αυστηρή κλιμακωτή έξοδο από την καραντίνα, μέσα στις εβδομάδες του Δεκεμβρίου και με την αμφιβολία αν στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχει πλήρης απελευθέρωση της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας.

Πλέον κρίσιμο διάστημα θεωρείται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

πηγή: Aftodioikisi.gr