Μερική οπισθοχώρηση στην Τροπολογία για τη Δημοτική Αστυνομία – Τι άλλαξε

Να “μαζέψει” το άρθρο που θεσπίζει δυνατότητα αιφνιδιαστικά οι διοικητικοί Υπάλληλοι των Δήμων να ασκούν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, επιχείρησε η Κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (17/11/20).

Υπενθυμίζεται ότι τη διάταξη είχε αναδείξει ο AIRETOS, αποτυπώνοντας αναλυτικά τα ερωτήματα, τον προβληματισμό και την έντονη ανασφάλεια που εγείρει για τους πολίτες και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.

Με έγγραφο “νομοτεχνικών βελτιώσεων” που κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και παρουσιάζουμε, το άρθρο τροποποιήθηκε ειδικά ως προς το ποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούν να ασκούν οι διοικητικοί Δημοτικοί Υπάλληλοι.

Αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες «για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», παρέμειναν όμως οι αρμοδιότητες ελέγχου και κυρώσεων για τα μέτρα του κορωνοϊού. Η ουσία του ζητήματος, δηλαδή, διατηρήθηκε και ελάχιστα μετριάστηκε.

Ειδικότερα, με τη Νο.3 “νομοτεχνική βελτίωση” ορίστηκε ότι: « Στην παρ.1 του αρ.2 της υπ’ αρ. 561/39 16.11.2020 τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών η φράση “τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στη Δημοτική Αστυνομία” αντικαθίσταται από τη φράση “αποκλειστικά τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας”. »

Μετά λοιπόν και την τροποποίηση, το άρθρο ψηφίστηκε ως εξής:

« 1. Σε Δήμους που δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, δύναται με Απόφαση του Δημάρχου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως όχι πέραν της 28ης.2.2021, να ορίζονται διοικητικοί Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, οι οποίοι θα ασκούν τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στη Δημοτική Αστυνομία αποκλειστικά τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας ως αρμόδια Αρχή ελέγχου και επιβολής κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας.

2. Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται η ισχύς του παρόντος, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν έκτακτοι λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας και πάντως όχι πέραν της 30ης.6.2021. »

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τροπολογία που περιέχει, μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο άρθρο, ψήφισε θετικά μόνο η ΝΔ και το ΚΚΕ. Αναλυτικά, τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

– ΝΔ: ναι

– ΣΥΡΙΖΑ: παρών

– Κίνημα Αλλαγής: παρών

– ΚΚΕ: ναι

– Ελληνική Λύση: παρών

– ΜέΡΑ25: παρών

πηγή: AIRETOS.gr