Αντίστροφη μέτρηση 43 ημερών για την παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων


Περιθώριο 43 ημερών έχει η φορολογική διοίκηση προκειμένου να ελέγξει σημαντικές υποθέσεις της περιόδου 2004-2014 για τις οποίες λήγουν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έστειλε προ ημερών εγκύκλιο σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης και κοινοποίησης καταλογιστικών πράξεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών παραγραφής. Με την εγκύκλιο κάλεσε τους προϊσταμένους των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ να μεριμνήσουν ώστε όχι μόνο να εκδώσουν αλλά και να κοινοποιήσουν τις πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων για υποθέσεις που παραγράφονται στις 31-12-2020 πριν από την ημερομηνία αυτή.

Οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Αφορούν δε πέντε βασικές κατηγορίες:

-Τις υποθέσεις της φορολογικής χρήσης του έτους 2004 για τις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις εν λόγω περιπτώσεις ισχύσει 15ετής προθεσμία παραγραφής που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

-Τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2009, για τις οποίες προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής και από τα οποία προεκύψε ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή. Για αυτές τις υποθέσεις ο χρόνος μη παραγραφής επεκτάθηκε στη δεκαετία.

-Τις υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2009 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

-Τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος της χρήσης του 2011, για τις οποίες οι επιτηδευματίες δεν υπέβαλαν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2017. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση, η προθεσμία παραγραφής επεκτάθηκε για μια τριετία ακόμη και εκπνέει στο τέλος του έτους.

-Τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης 2014 για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Όποια επιχείρηση δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2014 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Από τις προαναφερόμενες υποθέσεις δεν είναι όλες το ίδιο σημαντικές. Έτσι, η ΑΑΔΕ εστιάζει σε αυτές με το μεγαλύτερο φορολογικό αντικείμενο, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα καταλογιστούν. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος δεομένων και των συνθηκών που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

πηγή: News4mee – Αθανάσιος Κουκάκης – CNN Greece